Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Halálra ítélték a kormányzó gyilkosát

Halálra ítélte egy pakisztáni bíróság szombaton azt a rendőrt, aki az év elején meggyilkolta Szalman Taszír pandzsábi kormányzót, amiért az bírálta az istenkáromlást büntető, vitatott pakisztáni törvényt – közölte a merénylő védője.

MNO
2011. 10. 01. 11:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés ellen a gyilkos több száz híve tüntetett a bíróság közelében. A bírói tanács mindkét vádpontban halálos ítélettel sújtotta a gyilkossággal és terrorizmussal megvádolt Mumtaz Kadrit, aki testőrként szolgált a legnagyobb pakisztáni tartomány kormányzója mellett. A televíziós híradások szerint Kadrinak hét napja van a fellebbezésre.

A testőr bevallottan azzal a meggyőződéssel ölte meg január 4-én Szalman Taszírt, hogy istentől való törvénynek szerez érvényt, ha végez a kormányzóval, aki korábban védelmébe vett egy istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nőt.

Az eset a legnagyobb visszhangot kiváltó politikai gyilkosság lett Pakisztánban a Benazir Bhutto volt miniszterelnök ellen 2007 decemberében elkövetett merénylet óta. Kadri a pakisztániak nagy részének szemében hőssé magasztosult, jól mutatva, milyen mélyen beivódott a vallási szélsőségesség a pakisztáni közéletbe.

Szalman Taszírt Aszif Ali Zardari államfő közeli munkatársaként tartották számon, és több országos jelentőségű kérdésben is hallatta a hangját. Elítélte például a sok vitát kiváltó istenkáromlási törvényt, amelynek alapján halálos ítélet szabható ki arra, aki tiszteletlenül nyilatkozik Mohamed prófétáról, a mohamedán vallásról. A kormányzó nagy nyilvánosság előtt többször védelmébe vette azt a keresztény nőt, Asia Bibit is, akit tavaly novemberben ítéltek halálra istenkáromlásért, s akinek ügye heves vitát váltott ki a dél-ázsiai országban.

Taszír meggyilkolása után nem sokkal, március 2-án Sabhaz Bhatti kisebbségügyi minisztert lőtték le ismeretlen tettesek a Kadriéhoz hasonló indíttatásból. Családtagjai számos halálos fenyegetést kaptak, fiát Sabhaz Taszírt pedig augusztus 26-án Lahoréban elrabolták, s azóta nincs róla hír.

A börtön közelében, ahol biztonsági okokból Kadri ügyének tárgyalását tartották, szombaton több száz tüntető zárta el az utat az ítéletet elutasító jelszavakat skandálva. A börtön bejáratát nagy erőkkel védte a rendőrség, s az ítélethirdetés után a bíró – biztonsági okból – egy hátsó kapun át távozott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.