Havi 1,8 millió forint kell, és gazdagok vagyunk?

A franciák többsége szerint akkor tekinthető valaki gazdagnak, ha havi jövedelme eléri a 6300 eurót (1,8 millió forint) – derül ki az IFOP közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Le Journal du Dimanche című francia vasárnapi lap ismertetett.

MNO
2011. 10. 02. 16:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés apropóját az adta, hogy a 2012-es költségvetési tervezet szigorító intézkedései között szerepel a magas jövedelműek 3 százalékos különadója. A kormány az alsó küszöböt évi félmillió euróban határozná meg. A különadó így 10 ezer háztartást érintene, és 200 millió eurós plusz bevételt eredményezne az állami büdzsében. Az összeg azonban csak töredéke a 12 milliárd eurósra tervezett megtakarítási csomagnak.

Több kormánypárti képviselő is jelezte, hogy nagyobb erőfeszítést kellene kérni a gazdagoktól, ezért a kormány a parlamenti vitában a képviselőkre bízza, hogy leviszik-e a különadó küszöbét 250 ezer euróra, amely így 20 ezer háztartást érintene.

Az alsó küszöb meghatározását azonban a franciák többsége még lejjebb tartaná igazságosnak az IFOP felmérése szerint. Arra a kérdésre ugyanis, hogy mekkora havi jövedelemtől tekinthető valaki gazdagnak, a megkérdezettek 31 százaléka legalább 5 ezer eurót jelölt meg. Kilenc százalékuk szerint pedig már a 2 ezer euró is magas jövedelemnek számít.

A válaszok összesítése alapján a franciák szerint átlagosan havi 6300 eurós jövedelemmel tekinthető valaki gazdagnak. A megkérdezettek 35 százaléka egyébként azt szeretné, ha a 3 százalékos különadó az évi legalább 250 ezer eurót keresőkre vonatkozzon, 22 százalék már 200 ezer eurótól bevezetné, 17 százalék 150 ezer eurótól, 25 százalék pedig 100 ezer eurótól. A francia átlagbér jelenleg nettó 1600 euró (467 ezer forint).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.