Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Heves harcok a bukott vezető szülővárosában

Heves harcok voltak szombaton a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) csapatai és a Moammer Kadhafi bukott líbiai vezetőhöz hű erők között Szirt városában.

MNO
2011. 10. 01. 19:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió jelentése szerint a városközpontban a Kadhafi-erők elbarikádozták magukat és elkeseredett ellenállást fejtenek ki. Nehezítik az ÁNT-csapatok helyzetét a háztetőkről támadó orvlövészek, akik a menekülő civileket sem kímélik.

Az esetleges áldozatokról nem áll rendelkezésre megbízható információ. A város nyugati felébe bejutott vöröskeresztesek csoportja a polgári lakosság „nagyon rossz” körülményeiről számolt be, a lakosság nemcsak a Kadhafi-harcosoktól szenved, de híján van az ivóvíznek és az élelmiszernek is. Időközben az ÁNT cáfolta, hogy elfogták volna Kadhafi szóvivőjét, Músza Ibráhimot – jelentette szombaton tanácsi forrásokra hivatkozva az al-Dzsazíra.

Állítólag sikerült a volt szóvivő néhány hozzátartozóját elfogni, de nem magát Ibráhimot, akit továbbra is keresnek. Csütörtökön az ÁNT parancsnokai arról számoltak be, hogy a „miszrátai forradalmárok” az ország északi részén elfogták az ezredes szóvivőjét. Szombaton Tripoliban leszállt a török légitársaság Isztambulból érkezett gépe. Ezt tekintik a líbiai fővárosban landoló első nemzetközi kereskedelmi járatnak Kadhafi augusztusi elűzése óta.

Diplomaták szerint a polgári légitársaságok és a hivatalos delegációkat szállító repülők bejuthatnak az ország légterébe, amennyiben időben tájékoztatást adnak a járat adatairól, hogy elkerüljenek egy esetleges NATO-támadást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.