Kapcsolatban állnak a rendőrök a szervezett bűnözéssel?

Mexikó egyik tartományában száztíz rendőrt tartóztattak le és helyeztek vizsgálati fogságba a hét végén, hogy kiderítsék: kapcsolatban állnak-e a szervezett bűnözéssel.

MNO
2011. 10. 02. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az akciót a hadsereg és a tengerészgyalogság bevonásával hajtották végre az északi Nuevo León tartomány három városában. Ezek a rendőrök nem állami, hanem önkormányzati alkalmazásban állnak. Szeptember közepén egy másik városban volt hasonló razzia, s az akkor letartóztatott 113 helyi rendfenntartó közül 53 még mindig rács mögött van. Korábbi hasonló akciókban egész rendőri testületeket oszlattak fel.

A mexikói elnök, Felipe Calderón egyik nagy célkitűzése, hogy professzionális alapokra helyezze, és állami rendőrséggel váltsa fel az önkormányzati rendőrséget, amelyből mintegy kétezer működik az országban, sokszor felszereltséggel és hiányos kiképzéssel. Ezek a testületek a szervezett bűnözés könnyű célpontjai, és nem képesek sikerrel felvenni a harcot a legmodernebb fegyverekkel és eszközökkel felszerelt bűnbandákkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.