Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Ostrom, halottak és rombolás jellemzik a várost

A szíriai hadsereg mintegy 250 harckocsival támogatott egységei szombaton tovább ostromolták az ország középső részében fekvő Rasztán városát, amelyben az elmúlt napokban dezertőr katonák sáncolták el magukat.

MNO
2011. 10. 01. 11:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szomszédos Libanonban tartózkodó ellenzéki aktivisták közlése szerint „a belövések szinte már teljesen lerombolták a várost”. Az előző nap indított ostromban szombat reggelig legalább tíz, a hadsereggel szembeszálló dezertőr katona esett el. „A harcok jelenleg Rasztán északi részében folynak” – mondta el az egyik aktivista.

Az ellenzék beszámolói szerint Rasztánban mintegy kétezer dezertőr katona sáncolta el magát. Az elmúlt napokban Szíriából gyakran érkeznek olyan jelentések, hogy a Bassár el-Aszad elnök elleni tiltakozások leverésére bevetett hadseregből növekvő számban szöknek meg olyan katonák és tisztek, akik elutasítják, hogy a rendszer parancsára saját népükre nyissanak tüzet.

Rasztáni lakosok korábbi beszámolói szerint legalább ezer dezertőr és helybéli fegyveres néz farkasszemet a harckocsikkal és helikopterekkel támogatott kormányerőkkel. Egy dezertőr mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a közép-szíriai városban mindössze száz szökött katona harcol közel hatszáz fegyveres lázadó oldalán Rasztánnál.

Az ENSZ adatai szerint a március közepén kirobbant, a szíriai kormányerők által elfojtani igyekezett lázadásban eddig közel 2700 ember vesztette életét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.