Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Pénzt akart ajánlani a német egységért

Ludwig Erhard egykori német kancellár a hatvanas években pénzt akart ajánlani Moszkvának cserébe a két Németország egyesítéséért – írta a Der Spiegel német hírmagazin szombaton a washingtoni külügyminisztérium aktáira hivatkozva.

MNO
2011. 10. 01. 16:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erhard-tervről értesítették az Egyesült Államokat is, amelynek közvetítői szerepet szántak. Mint George McGhee akkori bonni amerikai nagykövetnek elmondták, tíz éven át évi 2,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget kínáltak volna Moszkvának.

Az amerikai diplomaták azonban nem adtak esélyt az elképzelésnek, irreálisnak tartották, a nagykövet „hatalmas politikai naivitásról” beszélt – írta a Der Spiegel. A két Németországot végül 1990. október 3-án egyesítették, alig egy esztendővel azt követően, hogy a berliniek megrohamozták a városukat kettéosztó falat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.