Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Sajtóértesülés: teljes gőzzel zajlik a hatalomátadás

Észak-Koreában „teljes gőzzel zajlik a hatalomátadás az országot vezető Kim Dzsong Il és legkisebb fia, Kim Dzsong Un között” – közölte vasárnap a Kyodo japán hírügynökség.

MNO
2011. 10. 02. 14:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kim Dzsong Il az utóbbi időben egyre inkább csak a külpolitikával és Észak-Korea nukleáris programjával foglalkozik, míg a belpolitikai kérdésekben és az ország mindennapjai tekintetében az irányítás egyre inkább a fia, Kim Dzsong Un kezébe kerül” – állapította meg saját phenjani forrásaira hivatkozva a hírügynökség. Észak-Koreában folyik a politikai, katonai és gazdasági apparátus átalakítása annak érdekében, hogy meg tudja adni a szükséges támogatást a „fiatal vezetőnek”, ahogy Kim Dzsong Unt nevezik.

Japán politológusok szerint a hatalomátadás 2012. április 14-re, Kim Dzsong Il apja, Kim Ir Szen születésének századik évfordulójára fog lezajlani. Elemzők felhívják rá a figyelmet, hogy a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség tudósításai szerint Kim Dzsong Un az utóbbi időben mindig elkíséri az apját, ha az üzemekbe, intézményekbe látogat, hogy a helyszínen ellenőrizze a munkát. Ez azt jelzi, hogy az észak-koreai vezető országszerte meg akarja ismertetni az utódát, s meg akarja mutatni a fiának, hogyan kell irányítani az államot és érintkezni a néppel.

Az ifjabb Kim viszonylag nemrég, a múlt év végén jelent meg a politikai porondon. Sok politológus véleménye szerint a KNDK-ban azóta gyorsított ütemű hatalomátadás zajlik, amit többek szerint az észak-koreai vezető egészségi állapotának romlása ösztönöz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.