Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Tovább nőtt az áldozatok száma

Tizenöt ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta lisztériafertőzésben az Egyesült Államokban, és további 84 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok – közölte kedden az amerikai járványügyi hivatal.

MNO
2011. 10. 01. 8:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány július végén ütötte fel a fejét, és eddig 19 szövetségi államban történtek lisztéria baktérium okozta megbetegedések. A járványt okozó, Rocky Ford fajtájú szennyezett sárgadinnye a Jensen Farms termelőtől került forgalomba. A megbetegedett emberek túlnyomó többsége 60 év feletti. Az orvosok fokozott figyelemmel kísérik két fertőzött nő terhességének lefolyását, mert a liszterózis koraszüléshez vagy a magzat elhalásához vezethet.

A halálos áldozatok számát illetően a mostani lisztériajárvány túltesz a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárványon, amely 9 halálos áldozatot követelt. Akkoriban 700 embert fertőzött meg a baktérium.

A lisztériafertőzés az élelmiszer-ipari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal, főként a legyengült immunrendszerű idősebbeknél.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.