Péterfalvi Attila: Lássuk a kormányközeli civilek támogatását is

Nem csak a külföldi támogatású civileket, de a kormányközeli és vallási szervezeteket is jelzéssel látná el az adatvédelmi biztos.

MN
2017. 04. 19. 9:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péterfalvi Attila egyetért azzal, hogy az átláthatóság érdekében jegyezni kell a külföldi támogatású civil szervezeteket, de a jelzést kiterjesztené a belföldi támogatással működő civil szervezetekre – a kormányzat, politikai párt vagy gazdasági szereplő által támogatott csoportokra is, írja az MTI.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke közleményben tájékoztatta Gulyás Gergelyt, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét.

Péterfalvi egyetért azzal, hogy a civiltörvény hatálya alá tartozó  külföldi érdekcsoportok befolyásolhatják Magyarország politikai és társadalmi életét, ami szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelent – de azt is hangsúlyozza, hogy

a hazai támogatású civil szervezetek is alkalmasak lobbitevékenység, politikai vagy kormányzati propaganda közvetítésére, ezért esetükben is elvárható a teljes transzparencia.

A NAIH elnöke ennél tovább is megy, és közérdekből a vallási szervezetek támogatási hátterét is teljesen átláthatóvá tenné – bár erről a tervezett civiltörvény amúgy nem rendelkezik.

Péterfalvi Attila felvetései ugyanakkor csupán javaslatok, amiket Gulyás Gergelynek csak megfontolnia kell a a törvényjavaslat parlamenti vitájában, elfogadnia nem kötelező ezeket.

Ha a törvényjavaslatot mégis módosítanák a NAIH javaslatai alapján, akkor több kormányzati támogatású szervezet – köztük az országos plakátkampányokat folytató Civil Összefogás Fórum is be kellene mutassa, pontosan honnan is kapja forrásait.

A CÖF egyébként tagadja, hogy milliárdos kampányköltségekkel dolgozna, és arra hivatkoznak, hogy 2015-ben mindössze 55 millió forintból gazdálkodtak. Kérdés, hogyan telt ebből a 2016-ban az  országos bohóckampányra, a Gyurcsány Ferencet és Vona Gábort egy platformra emelő, néhol több emelet magas plakátokra és molinókra.

Egyébként nemrégiben úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Náray-Szabó Gábor, a kormányközeli Professzorok Batthyány Köre elnöke, hogy nem bánná, ha a belföldről támogatást kapó civil szervezetekre is kiterjedne a szigorított ellenőrzés, és 7,2 millió forint felett részletesen be kellene számolniuk támogatásaik forrásáról. „Állunk elébe, körünk kizárólag tagsági díjakból tartja fenn magát” – mondta.

Ráadásul, a civiltörvény megtetszhet a környező országok kormányainak is – ekkor viszont az Orbán-kabinet kényszerülhet magyarázkodásra: tavaly év végén két nap alatt közel 37 milliárdot utaltak át ugyanis határon túli szervezeteknek, idén pedig egy 7 milliárdos hiteltámogatást küldtek vajdasági gazdálkodóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.