A Batthyány-kör nem beszélhet a CEU-ról

A CEU-ról nem akart beszélni, a civiltörvény szigorítását viszont hasznosnak tartaná a szervezet elnöke.

Koncz Tamás
2017. 04. 05. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem, erről nem nyilatkozom” – mondta sietősen Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének elnöke, amikor arról kérdeztük, mit gondol a CEU magyarországi működését ellehetetlenítő törvényről. Az is kiderült, hogy miért nem: a kör határozatban önkéntes némasági fogadalmat vállalt a témában, így az elnök sem reagálhat a CEU-val kapcsolatos kérdésekre.

Náray-Szabó szívesebben válaszolt a Magyar Nemzetnek a civiltörvény várható szigorítása kapcsán: szerinte van értelme annak, ha komolyabban ellenőrzik a külföldről támogatott civil szervezeteket, az állampolgárnak ugyanis joga van tudni, hogy ezek a gyakran politikai véleményformáló társaságok miből tartják fenn magukat – és éves bevételeik pontosan honnan, milyen forrásból származnak.

A Professzorok Batthyány Köre elnöke ugyanakkor azt sem bánná, ha a belföldről támogatást kapó civil szervezetekre is kiterjedne a szigorított ellenőrzés, és 7,2 millió forint felett részletesen be kellene számolniuk támogatásaik forrásáról. „Állunk elébe, körünk kizárólag tagsági díjakból tartja fenn magát” – mondta Náray-Szabó Gábor.

A parlamentben egyébként éppen szerdán tartottak egy – eredménytelenül záruló – ötpárti egyeztetést a civiltörvény módosításáról: ellenzéki érvként itt is elhangzott, hogy a kormány támogatójaként ismert Civil Összefogás Fórum kampányidőszakban több százmilliót fordít plakátokra és programokra, pontosan meg nem határozott forrásból.

A Professzorok Batthyány Köre januárban még azzal került a hírekbe, hogy különösen kemény hangvételű nyílt levél formájában figyelmeztette a kormányt a Magyarországot eluraló, intézményesülő korrupció veszélyeire, és erőből hozott, gyakran kiegyensúlyozatlan döntések káros hatásaira. Az elnök az eltelt három hónapban sem tapasztalt különösebb javulást, igaz szerinte a változások érzékeléséhez legalább egy év kellene. Azt viszont pozitív fejleménynek tartja, hogy Orbán Viktor megüzente nekik, küzdenek a korrupció ellen.

Náray-Szabó Gábort megkérdeztük a Karátson Gábor Kör nemrég megjelent oktatási reformtervéről is, amelyben politikamentessé tennék az oktatást. Ezzel a célkitűzéssel a Batthyányi-kör vezetője is teljesen egyetért.

Az elnök hozzátette, április 4-én részt vett egy szakmai fórumon, ahol bemutatták Csépe Valéria miniszteri biztos oktatási programját is. A nyilatkozó szerint ez a terv sokkal rugalmasabb elődjénél, több kísérletnek és egyéni élmények hagy teret azzal együtt, hogy valamelyest csökkenti az elvárt lexikális tudás szintjét, és a korosztályok képességeihez hangolva adja át az iskolai tananyagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.