Megszavazták a lex CEU-t

A hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére a fideszes parlamenti többség megszavazta a CEU-t ellehetlenítő törvényt.

MN
2017. 04. 04. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy hete benyújtott javaslatról – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezésére – gyorsított, úgynevezett kivételes eljárásban döntött a parlament. A bekiabálásokkal, sorosozással és fantomegyetemezéssel sűrűn teletűzdelt, egyébként mind pró, mind kontra az elmúlt napokban már megismert érveket felvonultató vita után 123 szavazattal 38 ellenében, tartózkodás nélkül igent mondtak a jogszabályra a képviselők. A szocialisták, az LMP és a függetlenek szavaztak nemmel, a kormánypártok igennel, a Jobbik képviselői pedig nem nyomtak gombot. A szavazást Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben politizáló független honatya szirénázással próbálta megzavarni, a terembiztos azonban jobb belátásra bírta.

A módosítás egyebek közt arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől sem vehetnek fel elsős hallgatókat.

A CEU viszont úgy véli, a javaslat aránytalanul korlátozza a tudományos élet és a tanítás szabadságát, a művelődéshez való jogot azzal, hogy a külföldi felsőoktatási intézményektől megköveteli, a székhelyük szerinti országukban is ténylegesen felsőoktatási tevékenységet végezzenek. Álláspontjuk szerint sérül az alkotmányban rögzített hátrányos megkülönböztetés tilalma, emellett a jogalkotásról szóló törvénynek sem felel meg a javaslat, mivel arról információik szerint sem hatásvizsgálat, sem társadalmi egyeztetés nem volt. Vasárnap több ezer fős tüntetést tartottak, a napokban pedig számtalan nemzetközi és hazai közéleti szereplő is kiállt az egyetem mellett.

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a kormány javaslata a határon túli magyarok számára káros következményekkel járhat. Ugyanis Victor Ponta volt román kormányfő a napokban bejelentette, helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, így hamarosan ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot. Ám ez hátrányosan érinthet két határon túli magyar egyetemet is, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet, miután bár ezeket is Magyarországról támogatják, de egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról.

A CEU-val kapcsolatban írt összes cikkünket itt találják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.