Kiállt Navracsics a CEU mellett

Az ELTE rektora közben levelet írt a karok dékánjainak. Ezrek tüntethetnek Budapesten.

MN
2017. 04. 02. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Közép-európai Egyetem egyike a legfontosabb felsőoktatási intézményeknek nemcsak Magyarországon, de az egész európai felsőoktatási térségben. Ezért tartom fontosnak, hogy az esetleges szabálytalanságok korrekciója után zavartalanul folytathassa működését Budapesten” – közölte Navracsics Tibor uniós biztos az Index megkeresésére.

Korábban „Most a CEU, de ki a következő? – Tüntetés a szabad oktatásért” címmel szervezett az Oktatási szabadságot Facebook-csoport vasárnap délután öt órára tüntetést.

„Nem tudom pontosan, mennyien lesznek, egyelőre a Facebookon több mint 9000 ember érdeklődött az esemény iránt. Reméljük, tényleg sokan is lesznek, várunk mindenkit, aki szerint fontos a magyar oktatás autonómiája, aki szeretne egy szabad oktatást, és aki nem szeretné, hogy mindenféle fura indokokra hivatkozva ellehetetlenítsenek egy jól működő magyar oktatási intézményt” – mondta a Hír TV-nek Mayer Dániel, az Oktatási szabadságot csoport szóvivője.

A gyülekező a tervek szerint a Budapesti Corvinus Egyetem előtt lesz, ahonnan az ELTE és a CEU felé mennek tovább, majd a Kossuth téren fejeződik be a menet.

A kormány már hétfőn a parlament elé terjeszti a CEU elleni törvényt, és akár sürgős, kivételes eljárásban tárgyalná.

Közben a 24.hu arról írt, hogy levelet írt az ELTE rektora a karok dékánjainak. A levélben egyetempolitikai szempontokra hivatkozva arra kéri őket, hogy egyetlen szak se álljon ki külön véleményt nyilvánítani a CEU bezáratásáról, amíg hétfőn, április harmadikán nem terjeszti azt az egyetem és a rektori konferencia vezetése elé.

A portálon a levél tartalmát is idézik, ez így szól:

„Tisztelt Dékán Urak!

A Magyarországon képzést folytató külföldi egyetemek, közöttük Közép-európai Egyetem helyzetével kapcsolatos felsőoktatáspolitikai polémia kapcsán az egyetem karairól, tanszékeiről és egyes oktatóktól érkezett jelzések nyilvánvalóvá tették a felfokozott érdeklődést. Szíves tájékoztatásul jelzem, hogy 2017. április 3-án az ELTE vezető egyetemi testületei elé terjesztem a kérdést. Ugyanaznap délután a Magyar Rektori Konferencia (MRK) Elnöksége is foglalkozik a helyzettel.

Úgy vélem, hogy egyetempolitikai szempontból feltétlenül szerencsésebb lenne, ha a Karok esetleges véleménynyilvánítása nem előzné meg az Egyetem vezető testületei állásfoglalásait és az egyetemvezetés ennek nyomán kialakított álláspontját. Hasonlóképpen gondolom ezt az MRK várható nyilatkozata kapcsán.

Együttműködésüket megköszönve, üdvözlettel:

Mezey Barna

rektor”

Pénteken a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt közölte, hogy szerinte időszerű volt a külföldi egyetemek magyarországi működésével foglalkozni. Azonban az ELTE hallgatói önkormányzata szombaton kiadott egy, a CEU-t támogató közleményt. Ebben azt írta: úgy gondolják, hogy a diplomák kiadásával kapcsolatos szabályozások szigorítását körültekintő szakmai diskurzusnak kell megelőznie, és a szigorítás megvalósítható a Közép-európai Egyetem teljes ellehetetlenítése nélkül is.

„A Közép-európai Egyetem a felsőoktatási palettán egyedi színfoltként jelenik meg, megszűnésével a magyar tudományos közeg és így a magyar társadalom is sokat vesztene. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek a Közép-európai Egyetemmel való kapcsolata több tudományterületen kifejezetten szoros, így a Közép-európai Egyetem bezárása közvetlenül érintené az ELTE hallgatóit is. A fenti okok mentén kifejezzük szolidaritásunkat a Közép-európai Egyetem oktatóival és hallgatóival” – közölték, hozzátéve: a Közép-európai Egyetem fennmaradásáért kérik az ügy mihamarabbi, minden érintett szereplő bevonásával történő, megnyugtató rendezését.

Mint arról beszámoltunk, pénteken az amerikai külügy és Nobel-díjas tudósok is kiálltak a CEU mellett, szombaton pedig a világ neves tudományos szereplői írtak meglehetősen kemény hangvételű üzenetet a kormánynak. Az MTA kutatói is kiálltak a CEU mellett.

Egyébként készült egy Google-térkép, melyen világszerte minden olyan helyet bejelölnek, ahol valamilyen felhívással, petícióval állnak ki a CEU-mellett.

Az MTI azt írja, a felsőoktatási törvény Magyarországon működő külföldi egyetemeket érintő módosítása a javaslat szerint szerdán kerülhet napirendre.

A Die Welt nevű német konzervatív lap a Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő, tervezett változtatásokkal kapcsolatban közölt írást hétvégi számában. A véleményrovatban Wolf Lepenies német szociológus Az állam első számú ellensége című írását közölte, amelyben a szerző kiemelte: a magyar kormányfő „azt akarja, hogy bezárjon az ország utolsó kozmopolita oktatási intézménye”, a CEU, ami „újabb lépés az Orbán Viktor-féle »illiberális állam« kiépítése felé”. Hozzátette, hogy a Magyarországon orosz és török mintára épülő új rendszerben nincs helye kozmopolita tanintézménynek, és Orbán szemében ugyan már régóta szálka a Soros György által alapított egyetem, de „nem tudta veszélyeztetni a fennmaradását, legalábbis eddig”.

Most a Soros Györgyöt az állam első számú ellenségeként megjelölő sajtókampányokkal előkészített környezetben egy olyan tervezet kerül a parlament elé, amely kizárólag a CEU ellen irányul – írta a Die Welt szerzője.

A többi között kifejtette, hogy „2010 óta drámai változás ment végbe Magyarországon”, Orbán pártja a választók egyharmadának támogatásával kétharmados törvényhozási többséget szerzett, és azóta a kormányfő úgy tevékenykedik, mintha „egyeduralkodó” lenne, az ellenőrzése alá vonja az egész országot, és így „a fiatal magyar demokráciából tekintélyuralom lett”.

A CEU oktatói és hallgatói a német kormány segítségében reménykednek, ám ez „illúzió”, csak az EU beavatkozása lehetne hatásos, de „Brüsszel nem talál ellenszert a magyar miniszterelnök jogászkodó trükkjeire” – írta Wolf Lepenies.    

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.