Lex CEU: újabb amerikai tudósok mentek neki a kormánynak

Több mint százan írták alá a nyílt levelet. Két tüntetés is lesz Budapesten.

MN
2017. 04. 01. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár már hétfőn tárgyalhatja a magyar kormány a külföldi egyetemeket szabályozó törvénymódosítását. Pénteken az amerikai külügy és Nobel-díjas tudósok is kiálltak a CEU mellett, most pedig a világ neves tudományos szereplői írtak meglehetősen kemény hangvételű üzenetet a kormánynak – közölte a Budapestbeacon.

„Az utóbbi napokban megdöbbentett minket az a beterjesztett törvényjavaslat, amely bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet (CEU). Bár a szabályok általános érvényűek, egyes rendelkezések kizárólag egyetlen intézményt érintenek az országban. Ezzel a fortéllyal senkit nem lehet becsapni” – olvasható a nyílt levélben.

Azt írják, a Közép-európai Egyetem egy világklasszis intézet, amely jelentős mértékben járul hozzá ahhoz a tudományághoz, melyben ők maguk is dolgozunk. „Ostobaság lenne a hivatkozott okok miatt bezáratni azt, ám itt több forog kockán, nagyobb a tét: különösen az egyetemes emberi szólásszabadsághoz és szabad lelkiismerethez fűződő jogról van szó. Ezek olyan értékek, amelyekért magyarok generációi harcoltak és adták életüket 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben. Demokráciákban a hatalmat megszerző politikusoknak fel kell készülniük a kritika elviselésére, és szembe kell nézniük azzal a lehetőséggel, hogy végül elveszítik hatalmukat. A magyar kormány látszólagos vágya a bíráló hangok elnémítására, illetve az összes alternatíva kivezetésére a politikai hadszíntérről, rövidlátó gondolkodásra vall, és szemben áll a fenti értékekkel. Megdöbbenésünk okait tudatni fogjuk megválasztott képviselőinkkel, kormányainkkal és a nyilvánossággal.”

„Ennek megfelelően ezúton nyilatkozunk, hogy ellenezzük a beterjesztett, büntető törvényjavaslatot, és teljes mértékben szolidaritást vállalunk az egyetem rektorával, hallgatóival, alkalmazottaival és a Közép-európai Egyetem tantestületével” – közölték. A nyílt levelet száznál is több tudós írta alá.

Tájékoztatásuk szerint csoportjuk olyan észak-amerikai társadalomtudósokból és történészekből áll, akik egész szakmai karrierjük során Közép-Európa, Kelet-Európa és Eurázsia kutatásával foglalkoztak. „Magunkat a régió népei, országai barátainak tekintjük, az 1989 óta történt változások inspiráltak és inspirálnak bennünket ma is” – tették hozzá.

Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárát szombati sajtótájékoztatóján kérdezték a felsőoktatási törvény módosításáról és a CEU helyzetéről is. Elmondta, hétfőn dönt a parlament arról, hogy napirendre veszi-e a kérdést. Szeretnék, hogy minél gyorsabban lezáruljon az ügy – tette hozzá.

Hozzátette: a hatályos felsőoktatási törvény most is egyértelműen rendelkezik arról, hogy csak külföldön működő egyetem hozhat létre Magyarországon intézményt. Ez alapján a CEU valóban törvénytelenül működik, mivel valós működést nem fejt ki sem az Egyesült Államokban, sem Magyarországon, csupán szerződése van a Közép-európai Egyetemmel, ami helyette lát el tevékenységet. Ez csalás – jelentette ki az államtitkár. Arra a felvetésre, hogy akkor Kovács Zoltán kormányszóvivő is csalással szerzett-e diplomát, azt mondta, sohasem a diák a hibás, a hallgatók elvégezték az egyetemet és ezért megkapták a diplomát. Viszont az egyetem a diploma kiadásának a jogát intézhette csalással – fűzte hozzá.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője is megszólalt szombaton. Sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, a frakció teljes mértékben támogatja a javaslatot.

 

„Most a CEU, de ki a következő? – Tüntetés a szabad oktatásért” címmel szervez az Oktatási Szabadságot Facebook-csoport vasárnap, 17 órától 19 óráig tüntetést. A gyülekező a tervek szerint a Budapesti Corvinus Egyetem előtt lesz, ahonnan az ELTE és a CEU felé mennek tovább, majd a Kossuth téren fejeződik be a menet.

A szervezők azt írják, a felsőoktatási törvény T/14686 számú módosítása közvetlenül 28 intézményt támad. „Ugyan a módosítás kifejezetten a Közép-európai Egyetemet (CEU) fenyegeti, ez az összes magyar egyetem, az összes magyar akadémikus ügye. Az összes magyarországi oktatási intézmény, az összes diák, az összes tanár ügye is ez. Ez a törvénymódosítás támadás a magyarországi tanszabadság ellen és az egyetemi autonómia ellen, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU eltávolítása csak a kezdet. A kormány előre hozta a törvényjavaslat vitáját hétfőre, így minél hamarabb cselekednünk kell!

A kormányzatnak ez a lépése a hasonló nemzetközi ügyek sorába illik. Ez a támadás egyszerre irányul az egyetemi autonómia és a szabad oktatás ellen. Egyszerre támadják a szabad és demokratikus eszméket és vitákat Magyarországon és más országok között. Ez egy támadás a független intézmények ellen. Ez egy újabb támadás az iskolák és egyetemek ellen, amelyek már korábban is a kormányzat célkeresztjébe kerültek. És a magyar helyzet nem egyedülálló. Az elnyomó politikai rezsimek Oroszországban és Törökországban is egyetemek bezárásán dolgoznak. Ezzel ellehetetlenítik az eszmék és gondolatok bármiféle ütköztetését. Ezzel megszüntetik a teret a valódi tudományos vitákat a társadalomról, az államról, az emberekről.”

A tüntetéshez csatlakozókat arra kérik, lépjenek fel velük „a támadás alatt álló egyetemek mellett”. „Mutassuk meg a kormánynak, hogy mi valódi, demokratikus vitát és párbeszédet akarunk a független oktatási intézményekről! Menjünk utcára együtt a gondolkodás szabadságáért! Tüntessünk a diszkrimináció minden formája ellen az oktatásban és az oktatáson kívül!” – teszik hozzá.

A Közép-európai Egyetem mellett demonstrált a Demokratikus Koalíció (DK) ifjúsági szervezete, az Ifjú Demokraták Egyesülete (IDE) szombaton az intézmény budapesti épülete előtt. A demonstráció, mintegy 30-40 résztvevője „A CEU mellett állok” feliratú röplapot tartott a magasba.

Körmendi István, az ifjúsági szervezet elnöke a résztvevők előtt kijelentette: a kormány évek óta háborút visel a józan ész és a valóság ellen, most pedig a hatalomnak ellentmondani merő embereket képző iskolákat vette célba. Szerinte a kormánynak nem jó szakértőkre, orvosokra, mérnökökre, tudósokra, programozókra van szüksége, hanem csak jó szavazókra. Olyanokra, akik bedőlnek a kormányzati propagandának - vélekedett Körmendi István. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.