Több ezren tüntettek a CEU mellett Budapesten

„Oktatási szabadságot!”, „Demokráciát!” – ilyen és hasonló jelszavakat skandáltak. A HÖOK is kiállt az egyetem mellett.

MN
2017. 04. 02. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demonstrációt az Oktatási szabadságot nevű Facebook-csoport szervezte, a tiltakozásra ezreket vártak. A tüntetők a Corvinustól a CEU épületének érintésével a Kossuth térre vonultak át.

Még fél öt előtt a Corvinus előtt beszédet mondott Deák Dániel, a Corvinus oktatója. Mint fogalmazott, „mi vagyunk a felelősek azért, hogy az oktatási rendszer ide jutott, a gyerekeink jövője a tét”, ezért vissza kell szerezni az egyetemek autonómiáját. „Vegyük vissza az egyetemet, az egyetem a miénk, az egyetem szabaddá tesz” – hangoztatta. Előtte egy fiatal beszélt arról, hogy ő gimnazista, és nagyon fontos neki, hogy megfelelő felsőoktatási intézményben tudjon tanulni.

A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatásitörvény-tervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is kiállt a CEU mellett. A szervezők tájékoztatása szerint pénteken néhány CEU-s diák, illetve oktató részvételével egy beszélgetés során felvetődött ötlet megvalósítása volt a mai demonstráció. Ők azon a véleményen vannak, hogy a tervezett felsőoktatásitörvény-módosítást a kormány kifejezetten a CEU ellen írta, azonban az érinti az egész magyar felsőoktatást. Szerintük súlyosan sérülhet az oktatási autonómia, ezzel pedig Magyarország a putyini Oroszország és az erdogani Törökország útjára léphet.

Fél hat körül indult el a tömeg a Fővám térről egy „Oktatási szabadságot, Freedom for education” feliratú molinó mögött, a Vámház körút mindkét sávja le volt zárva. A Magyar Nemzet tudósítója szerint ekkor már több ezren lehettek a tüntetés résztvevői. Amikor a tömeg eleje a Kálvin térnél járt, akkor a vége még el sem indult a Fővám térről – jelentette munkatársunk.

Hat órakor a Deák tér közelébe ért a menet, sok külföldi is ott volt, az öt órához képest megháromszorozódott a tömeg – jelentette a Hír TV tudósítója. A hangulat nyugodt volt, békésen haladtak a tüntetők. A Magyar Nemzet tudósítója olyan plakátokat látott, hogy „Budapest az otthonunk”; „Most a CEU, de ki a következő?”; „Oktatasi szabadságot”. Többször is azt skandálták, hogy „Nem hagyjuk!”, illetve „Szabad ország, szabad egyetem”.

A menet elején kérdés-feleletben azt skandálták angolul, hogy „Mit akarunk? Oktatási szabadságot!”.

Hat órakor futott be szerkesztőségünkbe a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közleménye. Ebben már ők is egyértelműen kiálltak a CEU megmaradása mellett. Mint fogalmaztak, „a Közép-európai Egyetemen színvonalas, magas szintű munkát végeznek, amelyet elismerünk, és folytatását a jövőben is fontosnak tartjuk hazánkban; ennek megfelelően végezzük munkánkat, és készülünk az esedékes tárgyalásokra, kiemelendő a Magyar Rektori Konferenciával holnap délután történő egyeztetést”. Hozzátették, találkoztak a CEU hallgatói önkormányzatával, kéréseiket és az elhangzottakat figyelembe véve jelenleg is üléseznek, s foglalkoznak a jogszabályi előterjesztés egészével. „Szolidaritásunk kifejezésén túl dolgozunk is a helyzet megnyugtató rendezésén” – írták.

A tüntetéshez Kunhalmi Ágnes is csatlakozott. Az oktatási bizottság MSZP-s alelnöke szolidaritását fejezte ki az egyetemmel. „Az egyetemi autonómiának ilyen fokú megsértése nagyon káros Magyarország egésze számára. Világosan látnia kell mindenkinek, hogy ez nem önmagában a CEU-ról szól, nem egy szűk értelmiségi világnak a vekergése. A CEU a nemzeti büszkeségünkhöz hozzátartozik. És fontos, hogy az emberek tudják, hogy ez nem egy szűk világnak az ügye, hanem egész Magyarországé” – mondta a Hír TV-nek.

Negyed hét után a Nádor utcába ért a menet, ahol egy kisebb tömeg várta. Feltehetőleg járókelők, akik az út két szélén állva megtapsolták a tüntetőket – jelentette tudósítónk. Nem sokkal később pedig a CEU épülete elé érkeztek, itt is vártak rájuk körülbelül 100-an. Sokan skandálták azt is, hogy „Demokráciát!”.

Békés Gáspár a Független Magyar Diákparlament nevében mondott beszédet. Szerinte a kormány támadást indított Magyarország egyik legjobbra értékelt egyeteme ellen. Mindegy, hogy mi áll a tervezetben, mert nem egyeztettek a diákokkal és az egyetemmel, ezért a döntés mindenképpen antidemokratikus. A CEU rektorát idézte, miszerint a szabad oktatásért zajló harc első vonalába kerültek. „Törökországban egyetemeket zárnak be, Oroszországban is, nem hagyhatjuk, hogy Magyarország is ebbe a klubba tartozzon. Semmit rólunk nélkülünk” – zárta szavait.

A tömeg a Vigyázó Ferenc utcán keresztül ment tovább a Parlament felé. Volt néhány kifejezetten kormányellenes plakát is: „Orbán egy pszichopata”, „A kormány illegitim”. 

A tömeg eleje hét órakor ért a Kossuth térre, a vége viszont még messze volt onnan. A Parlament előtt több százan várták a menetet – jelentette a Hír TV tudósítója.

Törley Katalin a Tanítanék mozgalom képviseletében azt mondta, azért jött ide középiskolai tanárként, hogy érjen össze, ami összetartozik. Szerinte a kormány visszatartja az oktatási rendszerhez szükséges pénzeket, amelyek fontosak a gyerekek jövője szempontjából. Mindezt Orbán Viktor és kegyeltjei teszik. Úgy vélte, már a törvénytelenségtől sem riadnak vissza. Autonómia és szabadság nélkül nincs színvonalas közoktatás, és nincs színvonalas felsőoktatás sem – mondta. „Kik felelnek a krízisért? Ki is vállalja a felelősséget az oktatásért, az egyházakért, a civilekért? Ki is az a miniszter, akinek már régen le kellett volna mondania? Mondjuk ki a nevet: Balog Zoltán. Ki volt az, aki csalással vádolta meg alaptalanul a CEU-t? Aki stadionokat épített oktatási intézmények helyett? Mondjuk ki a nevet: Orbán Viktor.” Hangos pfujolás jött a név után. Törley Katalin szerint ők ketten a legfőbb felelősök.

A kormánynak mindennél fontosabb, hogy saját hatalmát bebetonozza – mondta Törley, aki szerint akkor sem riadnak vissza, amikor a gyerekek jövője a tét. Amit tesznek, vagy káros, vagy törvénytelen, vagy mind a kettő – mondta, majd hozzátette: „I stand with CEU.”

Törley Katalin szerint az oktatási rendszer többi résztvevője mellett is ki kell állni. Nincsen szabad ország szabad iskola nélkül – fűzte hozzá.

A következő szónok a CEU hallgatója, Daria Dubovka volt. Mint mondta, az egyik legelismertebb orosz egyetemről jött, amelyet mégis bezárnak, mert nincs megfelelő edzőterme. – Ismerősen cseng? – kérdezte a hallgatóságot. Hozzátette: számos példa van erre Oroszországban, Törökországban, Magyarországon és Indiában. „Azért vagyunk itt, hogy ne hagyjuk.”

Majd az Akadémikusok a török békéért nevű csoport üzenetét olvasták fel, amely szerint populista, nacionalista rendszer jutott hatalomra a világon több országban, így például Törökországban és Magyarországon is. A levélben kiálltak az oktatás szabadságának védelméért. „Tegnap Törökország, ma a CEU, holnap ki a következő?”

Gál András, a CEU keresztény diákköri vezetője volt az utolsó beszélő. Úgy vélte, a legtöbb embernek nem fér a fejébe, hogyan lehet liberális közegben keresztény kör, de szerinte valójában a multikulturális közegben nagyon sokat tanult. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy a saját véleményét megválassza, de ez nem azt jelenti, hogy ellenérvekkel nem találkozik. Mindenkinek köszönetet mondott, azoknak különösen, akik úgy álltak ki a CEU mellett, hogy közben más véleményük van.

Végül a tüntetők magasba emelték világító telefonjukat, így ért véget a tüntetés. 

A tüntetés szervezői azt ígérték, hogy ha a kormány nem hallja meg a szavukat, akkor ismét demonstrálni fognak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.