Civiltörvény: előre a putyini úton

Már a választásokra készül Orbán Viktor a civiltörvénnyel, de olyan útra vezeti az országot, amin Putyin is jár.

Koncz Tamás
2017. 04. 03. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap derült ki, hogy milyen törvényjavaslatot akar elfogadtatni Fidesz–KDNP. A civil törvénynek is nevezett szabályozás több szempontból kellemetlen, bár egyelőre csak jelképes szigorítás lehet a külföldről támogatott civil szervezetek és egyetemek számára.

 A törvényjavaslatot elsőként a 444.hu vette észre. A szabályozás szerint

A törvényjavaslat nem lehetetleníti el a szervezeteket, de alattomos bélyeget ragaszt rájuk: alkotói a pénzmosás és terrorizmus megelőzésével indokolják az új beszámolási kötelezettséget, a bűnözés lehetőségével egy lapon említve az olyan emberi jogi szervezeteket, mint az Amnesty International is.

„Az Orbán-kormány politikai furkósbotként suhogtatja a civiltörvényt, és egyelőre nem igazán foglalkozik vele, hogy az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban mit szólnak a vagdalkozáshoz – az erődemonstráció ugyanis a Fidesz szavazótáborának szól”, véli Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

A kormánypárt ugyanis nem engedheti meg magának, hogy támogatói elkényelmesedjenek egy évvel a választás előtt: Brüsszel és a migránsok mellett új és látható ellenségképre van szüksége, akikkel szemben ismét nemzetvédő erőként határozhatja meg magát. Ellenfélnek pedig megfelelnek a civil szervezetek, akiket az Orbán-kormány amúgy is a baloldali ellenzéki pártok meghosszabbított karjának tart.

Ami igazán új elem, az a külföldi szó hangsúlyozása. A külföldi ugyanis idegen, és mint ilyen, ellenséges hatalom is az orbáni retorikában: így lesz ellenség, Soros-bérenc a közjogi rendszer kritikusaként ismert Eötvös Károly Közpolitikai Intézetből, a Magyar Helsinki Bizottságból.

Bár a magyar törvényjavaslat sok tekintetben másolja az orosz civiltörvényt, Nagy Attila Tibor nem lát egyértelmű bizonyítékot arra, hogy Orbán Viktor orosz megrendelést teljesítene a szigorítással.

Vlagyimir Putyin holdudvara főként s gazdasági befolyását próbálja növelni Magyarországon, a politikai térnyeréssel kevésbé foglalkozik – másrészt, azt sem felejthette még el, hogy Orbán Viktor politikai partnerként nem épp „a megbízhatóság szobra”, 2010 előtt pedig még hevesen támadta a most ajnározott orosz kormányt, különösen Grúzia lerohanása után.

Az elemző szerint attól sem kell tartani – legalábbis egyelőre –, hogy a hazai civil szervezeteket pusztán ügyészségi indítványra felszámolhassák, a döntés ugyanis a bíróságok kezében marad.

A kormányzati elvárásokat szívesen teljesítő ügyészségnek ugyanakkor sok eszköze marad a vegzálására, és feltehetően ez lesz a civil törvény igazi célja is. A pénzmosás gyanúja miatt a vádhatóság titkos megfigyelésre utasíthatja a belügy (vagyis a kormány) irányítása alatt álló rendőrséget – a bankokat pedig adatszolgáltatásra kötelezhetik a náluk vezetett civil számlákról.

A javaslat jelképes, de fontos állomás a kormány politikai játszmájában: ha elfogadják, egy újabb lépés lesz putyini önkényuralmi rendszer felé. Ezt pedig 2018 után a civil szervezetek végleges kiseprűzése, a szabad sajtó maradékának felszámolása, majd az egyéni szabadságjogok korlátozása követheti – mondja Juhász Attila, a Political Capital ügyvezető igazgatója.

A szakértő szerint Orbán Viktor a klasszikus módszert alkalmazza: a békákhoz hasonlóan langyos, majd fokozatosan melegített vízben főzi meg a választókat, akik már az egyre brutálisabb lépésekre sem kapják fel a fejüket. A törvényjavaslattal kapcsolatban felhozott érveket – a pénzmosás és a terrorizmus támogatását Juhász nettó hazugságnak nevezte. „Épphogy a letelepedési kötvénybiznisz vagy Kiss Szilárd-féle vízumügylet adott lehetőséget arra, hogy Magyarországon bűnözők és terroristák telepedjenek le, utazzanak át” – mondta a Political Capital szakértője.

A kormány Brüsszel elleni kirohanásai, a civil ellenségkép kreálása már egy unión kívüli Magyarországot idéz fel, és Juhász Attila nem tartja teljesen kizártnak, hogy az Orbán-kormány erre is felkészült – mint mondta, a kormányfőt már csak a pénzszerzés motiválja az EU-tagságban; az pedig, hogy a kormány már jövőre lehívná az unió 2022-ig elérhető összes magyar fejlesztési forrását, kifejezetten baljós előjel a politikai elemző szerint.

Az orosz és izraeli mintára készített tervezetet pusztító hatásúnak nevezte az Amnesty International is. Demeter Áron, az AI szakértője emlékeztetett rá, Oroszországban többtucatnyi civil szervezetet kellett felszámolni a hasonló indokkal meghozott törvény után.

A tervezet indoklása „álságos és aggasztó” – írja Demeter –, mert az átláthatóságra a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem miatt van szükség. „Eddig is átláthatóan működtünk, nem gondolom, hogy lenne alapja a kormány célozgatásának, állítja a jogvédő, aki azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy az Amnesty hajlandó lesz-e megbélyegzetten élni – erről majd a törvény elfogadása után döntenek. 

Úgy tűnik, a kormány a civilekkel egy füst alatt szeretné véglegesen rendezni a külföldi támogatású egyetemek helyzetét is. A múlt héten nyújtották be, kedden pedig kivételes eljárásban el is fogadhatják a CEU-ra szabott törvényt, ami alapján egy amerikai campus létrehozására, valamint egy államközi szerződésre köteleznék a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetemet és 26 másik felsőoktatási intézményt. Orbán Viktor rádióinterjújában csalónak nevezte a CEU-t, Kósa Lajos szerint csak egy törvénysértő fantomegyetem ez az intézmény. A CEU képzésein egyébként Kovács Zoltán kormányszóvivő is részt vett.

A tervezet miatt vasárnap közel tízezren demonstráltak a Parlament előtt, de az Egyesült Államok külügyminisztériuma és több Nobel-díjas tudós is tiltakozott a lex CEU bevezetése ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.