Nem számít, hogy az oroszok már a spájzban vannak

Sem Matolcsynak, sem Fazekasnak nem kell megjelennie a nemzetbiztonsági bizottság előtt.

Fekete Gy. Attila
2017. 03. 29. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadszorra is leszavazta a kormánytöbbség az orosz befolyás növekedését vizsgáló parlamenti bizottság felállítására tett LMP-s javaslatot a parlament nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésén. A kezdeményező Szél Bernadett a zárt ülés után azt mondta: nem adja fel a harcot, újra és újra elő fogja terjeszteni pártja kezdeményezését.

A Fidesz és a KDNP képviselői nemet mondtak arra az ellenzéki kezdeményezésre is, hogy a testület hallgassa meg Matolcsy György jegybankelnököt és Fazekas Sándor agrárminisztert. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke emlékeztetett: Matolcsy a parlament előtt az egyik nagy NATO-szövetségesünk kormány- és MNB-buktató törekvéseiről beszélt, amit a nemzeti bank sikeresen elhárított. Összeesküvés-elméletét azonban később egyik magyar titkosszolgálat sem tudta tényekkel alátámasztani.

Azért szerette volna a testület (ellenzéki része) meghallgatni Matolcsyt, hogy kiderüljön, mit tud ő, amit a szolgálatok nem. A Fidesz–KDNP azonban indoklás nélkül leszavazta az előterjesztést.

Ahogy leszavazták a kormánypárti képviselők a Fazekas Sándor meghívását kezdeményező ellenzéki javaslatot is. Fazekast a moszkvai vízumbotrány kapcsán egyebek között arról akarták megkérdezni, hogy Kiss Szilárd agrárattasé kinevezésekor miért hagyta figyelmen kívül a titkosszolgálat jelzését, miszerint Kiss komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Mint lapunk is megírta, Kiss mintegy négyezer ellenőrizetlen, ismeretlen foglalkozású és egzisztenciájú orosznak járt ki soron kívül schengeni vízumot magyar agrárérdekekre hivatkozva, de közülük egyik sem járt később Magyarországon.

Miután sem Matolcsyt, sem Fazekast nem sikerült meghallgatniuk, az ellenzéki képviselők ezt egyfajta beismerésnek tekintették, és Molnár és Szél úgy vélték, nincs más hátra, mint hogy mindkét politikusnak önként távoznia kell a posztjáról.

Molnár szerint az orosz befolyásszerzést vizsgáló bizottság leszavazása és a Kiss Szilárd-ügy is azt mutatja, a kormánypártok kerülnek minden olyan vizsgálatot, amely fényt deríthet az orosz befolyás növekedésére és annak hátterére. Ez több mint elgondolkodtató, miközben egész Európa az orosz titkosszolgálatok aktivitása miatt aggódik.

Molnár Zsolt elmondta még, néhány héten belül kap csak tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság arról, hogy milyen dokumentumokkal próbálta volna meg lejáratni a két hete letartóztatott bűnöző múltú Jakubinyi Róbert Pintér Sándor belügyminisztert külföldön.

Németh Szilárd szerint a testület ülésén történtek közül a legfontosabb az volt, hogy áll és működik a megerősített határzár, senki nem léphet Magyarország területére és rajtunk keresztül a schengeni zónába anélkül, hogy ne tudnánk, ki ő, honnan jön és milyen szándékkal érkezik hozzánk, illetve Európába. Százszázalékos biztonságot természetesen senki nem tud garantálni, ismerte el Németh, de szerinte a jogi és a fizikai határzár együtt a lehető legnagyobb biztonságot szolgáltatja a magyar polgároknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.