Kósa: A CEU egy fantomegyetem

A Fidesz frakcióvezetője szerint egyetlen külföldi egyetem működik szabályosan hazánkban.

MN
2017. 04. 03. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos elmondta, az Oktatási Hivatal (OH) ötévente vizsgálja felül a Magyarországon működő külföldi egyetemek engedélyét, ennek 2016-ban jött el ismét az ideje. A vizsgálat kimutatta, hogy egy kivétellel nem működnek megfelelően ezek az intézmények – tette hozzá.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, ilyen „tömeges törvénysértés” esetén felvetődik, hogy esetleg a szabályozás is rossz.

444 beszámolója szerint Kósa arról is beszélt, hogy látni kell: két egyetem van, a CEU New York államban és a Közép-európai Egyetem Budapesten, és míg utóbbit senki nem akarja piszkálni, előbbi csak papíron létezik, egyetlen diákja sincs, és a nem létező hivatkozással ad ki amerikai diplomát. „Ez egy fantom egyetem” – jelentette ki Kósa, aki szerint jó ha két titkárnő ül valahol New Yorkban egy irodában CEU felirattal, de a maga részéről ebben sem biztos.

Az MTI tudósítása alapján Kósa Lajost kérdezték az LMP lobbitevékenységre vonatkozó javaslatáról is, amely szerint kötelező érvényű regiszterben kellene nyilvántartani a lobbistákat, a politikai élet szereplőit pedig arra köteleznék, hogy tegyék közzé, ha egy lobbista náluk kívánt kijárni valamit. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint a javaslat „életszerűtlen”, „betarthatósága kétséges”.

Ezrek tüntettek vasárnap a CEU mellett Budapesten. A demonstrációt az Oktatási szabadságot nevű Facebook-csoport szervezte. A szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatásitörvény-tervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is kiállt a CEU mellett.

Közben az ELTE rektora egyetempolitikai szempontokra hivatkozva arra kérte a karok dékánjait, hogy egyetlen szak se álljon ki külön véleményt nyilvánítani a CEU bezáratásáról, amíg hétfőn nem terjeszti azt az egyetem és a rektori konferencia vezetése elé. A kérés azért is meglepő, mert a 444.hu értesülései szerint a törvénymódosító javaslat már hétfőn a parlament napirendjére kerülhet kivételes eljárással.

Az elmúlt napokban tudósok, Nobel-díjasok, értelmiségiek biztosították szolidaritásukról a CEU-t. Hétfőn 99 erdélyi értelmiségi írt levelet A nemzetközileg elismert tudás érték Erdélyben címmel Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, melyben állást foglalnak a Közép-európai Egyetem mellett – olvasható az intézmény honlapján. A levélben az aláírók aggodalmukat fejezik ki a tervezett törvénymódosításról, mert, mint mondják, az olyan helyzetet teremt, amelyben a Közép-európai Egyetem budapesti működése ellehetetlenedik. Pénteken több mint 150 jeles európai és amerikai tudós írta alá a CEU-t támogató nyílt levelet. Többek között 14 Nobel-díjas, hét John Bates Clark-érmes, valamint az európai, az amerikai és a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke, számos más díjnyertes személyiség. A tudósok a „lehető leghatározottabban” azt kérik, hogy a kormány vonja vissza a törvénymódosító javaslatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.