Homályból érkező milliók: ügyészi felszólítást kapott a CÖF

A kormányközeli civil szervezet nem jelezte, kitől kapott támogatást két éven keresztül. Most az ügyészség kéri pontosításra.

MN
2017. 06. 29. 9:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyészi felszólítást kapott a Civil Összefogás Fórum–Civil Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA), hogy rendezze hiányos gazdasági elszámolását. A CÖF ugyanis nem közölte, hogy 2014-ben és 2015-ben kitől kapott támogatást, adományt, és azt sem, hogy a pénzeket tételesen mire fordította. Ezt Juhász Péter, az Együtt elnöke vette észre, és ő értesítette a hatóságot az elmaradásról.

Juhász kifogásolta azt is, hogy a CÖF eltérő terjedelemben közölt adatokat a 2015. évről szóló beszámolójában a saját felületén, illetve a Bíróság.hu oldalon. Érdekesség, hogy jelen cikk születésekor még nem találtuk a 2015. év beszámolóját a szervezet honlapján, ám félórával később már megjelent a valószínűleg időközben feltöltött – vagy éppen újratöltött – dokumentum.

A bírósági nyilvántartás szerint egyébként a kormányközeli civilek 2015-ben 55 millió forintot, 2014-ben pedig 260 millió forintot kaptak ismeretlen forrásból. Hős Ágnes ügyész a feltárt hiányosságok miatt felszólította a CÖF-öt beszámolójának pontosítására és újbóli közzétételére.

A hatóság ugyanakkor a három évvel ezelőtti támogatás ügyével nem foglalkozhat, mivel a CÖF abban az évben a Kecskeméti Járásbíróság döntése alapján éppen nem számított közhasznú alapítványnak.

A CÖF–CÖKA évről évre több tíz milliós vagy éppen százmilliós források felett diszponál, amiből jut a kormányt bátorító vagy éppen az ellenzéket támadó megmozdulásokra, bohócos plakátkampányra is. Tavaly pedig az állami MVM Zrt. lepte meg őket egy több mint félmilliárdos, civileknek szóló forrással, amelyet a CÖF papírforma szerint egészen furcsa dolgokra költhet:

Az MVM 508 millió forintos adománya miatt a jobbikos Szávay István májusban tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával, de bejelentését elutasította a Fővárosi Főügyészség. Eközben az sem kizárt, hogy a CÖF minisztériumok háttérintézményeitől is kaphatott nem részletezett állami támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.