Nem vizsgálja a főügyészség a CÖF elleni beadványt

A bíróságon folytatódhat a több mint félmillárdos támogatás ügye.

Bodacz Péter
2017. 06. 23. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indít vizsgálatot a Fővárosi Főügyészség a jobbikos Szávay István májusban tett feljelentésére. Az ellenzéki párt képviselője májusban tett büntetőfeljelentést hűtlen kezelés gyanújával a Magyar Villamos Művek által a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) nyújtott 508 millió forintos támogatás kapcsán.

A testület elutasító határozatát a politikus Facebook-oldalán tette közzé, megjegyezve: a május 19-ei keltezésű beadványban hangsúlyozta, erős a gyanú, hogy a CÖF ebből a pénzből finanszírozta a Jobbikot lejáratni szándékozó, Vona Gábort Gyurcsány Ferenccel összemosó bohócos plakátkampányát. „Erre a célra fordítani az MVM-től kapott közpénzt nyilvánvalóan törvénytelen. A Fővárosi Főügyészség leveléből kiderül, Polt Péterék még arra sem voltak hajlandók, hogy érdemben kivizsgálják a botrányos ügyet. Miközben a plakáttörvény kapcsán a Fidesz azzal vádolja a Jobbikot, hogy fél a nyilvánosságtól, továbbra is várjuk, hogy az MVM és a CÖF hozza nyilvánosságra a félmilliárdos támogatás részleteit és dokumentumait, erre ugyanis továbbra sem hajlandók” – fejtette ki a politikus, megjegyezve: a Jobbik bírósághoz fordul az eltitkolt adatok kiadása érdekében.

Az ügyészség levele szerint egyébként korábban már elutasítottak egy azonos tárgyban tett feljelentést. Erre hivatkozva a jobbikos képviselő feljelentésének formális elbírálását mellőzte a testület.

Mint arról lapunk is beszámolt, nem világos, hogy a Civil Összefogás Fórum kapott-e az MVM-től származó bő félmilliárd forinton kívül egyéb állami támogatást, és ha igen, miként. Szávay István ez ügyben május végén tett fel kérdéseket a minisztériumoknak, amelyek jelezték: ez alapján elmondható, hogy a szervezet a tárcáktól közvetlenül nem kapott pénzt, de a minisztériumok cégeitől, háttérintézményeitől, közalapítványaitól érkezhetett támogatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.