Homályos, hogy kapott-e további állami támogatást a CÖF

Több minisztérium sem válaszolt arra a kérdésre: háttérintézményeik adtak-e pénzt a fideszhű szervezetnek.

MN
2017. 05. 31. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztériumoktól nem kapott pénzt a Civil Összefogás Fórum, a tárcák cégeitől, háttér-intézményeitől, közalapítványtól viszont elképzelhető, hogy igen – írta szerdán a Hír TV online kiadása. Korábban mi is megírtuk, hogy a Fidesszel szimpatizáló szervezet alapítványát, a CÖKA-t 508 millió forinttal támogatta a Magyar Villamos Művek. Ennek tükrében a jobbikos Szávay István kérdéseket intézett a minisztériumokhoz, vajon ők is utaltak-e nekik valamennyit. Minden esetben nemleges válasz érkezett, viszont arra, hogy a tárcák háttér-intézményeitől, alapítványaitól ment-e pénz, a honvédelmi tárca, a földművelésügyi minisztérium és a humántárca nem válaszolt.

A többi megkérdezett miniszter úgy nyilatkozott, az ő háttérintézményeik egy vasat sem adtak a CÖF-nek.

A CÖF egyébként lapunkat is ellenőrizte volna pénzügyileg azt követően, hogy a Magyar Nemzet is írt a jó félmilliárdos MVM-támogatásról.

Ha a CÖF közpénzt vagy akár pártalapítványi támogatást kap, az nyilvános adat. Ez az állami tulajdonban álló cégekre is igaz – ezt Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nyilatkozta a napokban az Indexnek.

A CÖF szervezte egyébként eddig a Békemenet néven elhíresült politikai kiállásokat az Orbán-kormány mellett. A legújabb ciklusban még nem érezték szükségét egy új menetnek, de Kövér László nemrég utalt rá, célszerű lenne megszervezni egyet.

A CÖF-CÖKA Szávay István, a Jobbik képviselője akkorát bukott, mint Rottenbiller címmel közleményben reagált a hírre. „A Hír Tv mossa kezeit, hiszen világgá kürtölte a JOBBIK képviselőjének szavait, miszerint ő megmutatja, hogy a CÖF-CÖKA melyik minisztériumoktól kapott állami támogatást. Ezért Szávay levélben kérte az adatokat. A gyors válaszokból kiderült, hogy közösségünk ez irányból egy fillért sem kapott. A Jobbik által 2015-ben 105 millió forinttal támogatott Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány azonban kérdésünkre levélben azt válaszolta, hogy nem köteles adatait rendelkezésünkre bocsájtani. A Jobbik által befolyásolt Hír Televízió közölte továbbá, hogy a CÖF-CÖKA állami vállalatoktól folyamatosan kap támogatást. Természetesen ez a hír sem igaz. A Szávay-brancs semmi másra nem törekszik, mint a CÖF-CÖKA lejáratására. Minimum feltételként szabjuk, hogy a képviselő kérjen bocsánatot támogatóiktól, akiknek nagyképűen kijelentette, hogy ő a minisztériumok irányába tutira megy. A Hír TV-nek pedig kutya kötelessége, hogy bizonyítottság hiányában az általa honlapján leírtakat sajtó helyreigazítással cáfolja.”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.