Letelepedési kötvények: nem futhatnak el a kérdések elől a fideszes miniszterek

Év végéhez közeledve elkezdődnek a szakbizottságokban a kormánytagok szokásos éves meghallgatásai.

Wiedemann Tamás
2017. 11. 20. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig sikerrel akadályozta meg a kormánypárti többség, hogy az Országgyűlésben napirendre kerüljön a letelepedési kötvények ügye. Csakhogy év végéhez közeledve elkezdődnek a szakbizottságokban a miniszterek szokásos éves meghallgatásai, és ezeken az üléseken a kormánytagok kénytelenek lesznek valamiféle magyarázattal előállni az Orbán-kormány bevándorlási programjával kapcsolatban, aminek során közel 20 ezren kaptak a magyar államtól letelepedési engedélyt.

A sort Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdi, akit szerdán hallgat meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A tárcavezetőnek olyan kellemetlen kérdésekkel kell majd szembenéznie, mint a letelepedési állampapírokon realizált költségvetési veszteség. Ahogy lapunk beszámolt róla, a magyar állam óriásit bukott a kötvényprogramon, számításunk szerint 17,6 milliárd forintos veszteség érte a költségvetést csak a letelepedési kötvények után fizetett luxuskamatok miatt. A veszteséget úgy kell elképzelni, hogy ennyivel több közpénz kifizetésére vállalt garanciát a kabinet a hagyományos állampapírpiaci finanszírozáshoz képest. Bár a kormányzati kommunikáció mást állít, a valóságban sokkal olcsóbb lett volna a klasszikus kötvénypiacon behozni ezt az összeget, mint a letelepedési programon. A bevándorlást elősegítő speciális programra Rogán Antal – jelenleg kabinetminiszter – még a gazdasági bizottság elnökeként tett javaslatot. Úgy határozták meg a speciális állampapír kamatát, hogy az euróalapú ötéves futamidejű magyar kötvények másodpiaci hozamánál másfél százalékkal olcsóbb, de legalább két százalék kamatot kell az offshore közvetítőcégek számára kifizetniük a magyar adófizetőknek, miután ezek a cégek jegyezhették csak le az állampapírt. A program első két évében nyert a költségvetés, de miután két százalék alá került a piaci hozam, és életbe lépett a kétszázalékos fix kamat, már vesztett a letelepedési kötvényeken. Idén például a másodpiaci hozam 0,15 százalékra zuhant, ez 13-szor olcsóbb finanszírozást jelentett volna, mint a letelepedési kötvények kétszázalékos luxuskamata. Csak idén 16,4 milliárd forintot vesztett a költségvetés a kötvényprogramon, ami felveti a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúját. Furcsa, hogy Varga Mihály mint az államkassza őre nem kezdeményezett törvénymódosítást, amivel csökkenthető lett volna a magyar állam által fizetendő kamat.

Lapunk úgy tudja, a gazdasági bizottság szerdai ülésén Schmuck Erzsébet (LMP) külön napirendi pontot szánna a kötvényprogram ellenőrzésére. Mint ismert, a Mesterházy Attila (MSZP) vezette költségvetési bizottság tucatnyi alkalommal igyekezett napirendre venni a kötvényprogramot, de a fideszes többség ezt mindig megakadályozta. Arra hivatkoztak, hogy a program ellenőrzése a gazdasági bizottságra tartozik. Ezek alapján érdekes lesz megnézni, a testület szerdai ülésén a Fidesz-képviselők együttműködésére is számíthatnak-e az ellenzéki honatyák kötvényügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.