Szezonnyitó hajósünnep Füreden

2000. 04. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első balatoni komp már március 4-én kiúszott a szántódi révből, az első hajó pedig ma kap menetparancsot a siófoki kikötőben. Az üdülőváros nagy hírű dalkörével a fedélzetén Füredre indul a több mint százesztendős Kelén. A magyar tenger nosztalgiaflottájának vezérhajójával érkezik a túlpartra Horváth Gyula, a Mahart Balatoni Hajózási Rt. igazgatója és Balázs Árpád siófoki polgármester. Keszthely és Balatonfüred önkormányzatának vezetőivel közösen nyitják meg a 104. balatoni hajózási szezont.A „napfényipar” büszkeségeként emlegetett balatoni flotta huszonhét hajója és négy hatalmas kompja megújulva várja a magyar tenger vendégeit. A Füred és a Siófok mellett idén már a Badacsony is luxuskülsőt kapott.- Európa legszebb hajóival büszkélkedhetünk, és a Marina-lánc, a tóparti vitorláskikötő-hálózat is új gyöngyszemekkel gazdagodik. Tavaly adtuk át a megújult badacsonyi vitorláskikötőt, néhány hét múlva pedig Fonyódon juttatjuk korszerű parkolóhelyhez e vitorlázás megszállottait – mondta lapunknak Horváth Gyula. A balatoni hajóstársaság első emberétől megtudtuk: a fonyódi kikötőre ötvenmillió forintot költöttek, a viharos télen megrongálódott hajóállomások rendbetétele pedig nyolcvanmillió forintjába került a részvénytársaságnak.Óvják is a századelő hangulatát idéző, „hajóskék” bútorokkal „berendezett” kikötőiket. Horváth Gyula elmondta: szó sincs arról, hogy a mólókról kitiltanák a horgászokat, azt azonban elvárják, hogy ne „rendezzék át” a hullámtörő építmények terméskőfalát, és ne hagyjanak maguk után rendetlenséget. A tó „főhajósa” cáfolta, hogy peronjegy váltására köteleznék a mólókon sétálgatókat, azt azonban nem hallgathatta el: idén is emelniük kellett a hajójegyek árát és a komptarifákat.Tavaly 2,5 millió utast szállítottak a balatoni hajók. A Mahartnál biztosak benne: a 104. szezonban sem lesznek kihasználatlanok a népszerű vízi járművek. A tavaszi menetrend szerint egyébként csak Siófokon, Balatonfüreden, Tihanyban, valamint Fonyódon és Badacsonyban szállhatunk hajóra, ám a jövő hónap végétől már mind a huszonhárom kikötőben böngészhetjük a menetrendet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.