Határvadászat élő célpontra

2000. 05. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ioan Tilin, Radu Micsa, Flore Sipos, Ioan Zuh és Adrian Vasilie román állampolgárok elhatározták, hogy az 1982. június 21-ről 22-re virradó éjszakán, a román határt átlépve, Magyarországon keresztül Jugoszláviába szöknek. Éjjel 12 és 1 óra között vágtak neki a határnak a romániai Óbébáról, és a magyar nyomsáv mellett haladtak a hármas határnál lévő 5/1-es szolgálati hely felé, ahol Szabó Sándor és Nagy József határőr meglátta a Kübekháza felől közelítő öt embert.Amikor százméternyire lehettek tőlük, többször megállásra szólították fel őket. A menekülők ekkor beleütköztek egy jelzőkészülékbe, amely működésbe lépett. Szabó Sándor határőr ismét megállásra szólította fel őket, és figyelmeztető lövést adott le, mire a menekülők a nádas, zsombékos területre futottak, és ott elrejtőztek. Szabó Sándor erre rakétákat lőtt fel, és több figyelmeztető lövést is leadott, de a rejtőzködők nem jöttek elő. Ekkor vette észre Szabó határőr, hogy az egyik román tőle mintegy tíz méterre feláll, és a határ felé szalad. Utánalőtt és eltalálta. A meglőtt menekülő – mint utóbb kiderült, Ioan Tilin – néhány lépést tett, majd eltűnt a nádasban. A többiek igyekeztek kitörni, ezért Szabó Sándor segítséget kért az őrstől. Rövidesen meg is érkezett az őrs riadócsoportja az őrsparancsnok vezetésével. A nádast körülzárták, és a határsértőket ismét megadásra szólították fel – magyarul és románul -, ám ők csak több figyelmeztető lövés után adták meg magukat. A négy románt az őrsre szállították. Ioan Tilinre holtan találtak egy csatornától húszméternyire.Az orvos szakértő véleménye szerint a halált lőtt sérülés miatt bekövetkezett külső és belső vérzés okozta.Dr. Pap János, a Szegedi Katonai Ügyészség vezetője 2000. február 14-én kiadott határozatában megtagadta, hogy az Alapítvány a Kommunizmus Áldozataiért kérésére nyomozást folytassanak le az ügyben. Indoklása szerint Szabó Sándor „cselekménye jogszerű volt, s a jogszabályokban részére biztosított jogosultság kereteit nem lépte túl, ezért cselekményének nem volt társadalomra való veszélyessége. Társadalomra való veszélyesség hiányában pedig azzal, hogy fegyverét használta, bűncselekményt nem valósított meg. Erre tekintettel Szabó Sándor hőr nem követte el az emberölés bűntettét. Ebből a tényből értelemszerűen következik az is, hogy Szabó Sándor hőr az emberölést nem követhette el aljas indokból.” Az ügyészség vezetője azt is hozzátette, ha mégis emberölésről lett volna szó, annak büntethetősége már elévült volna.Babud Imrelelövése

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.