Bárd Károly és az ÁVH

Pál
2000. 08. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tiszta Kezek Alapítvány szerint az Eörsi Mátyás nevével fémjelzett ügyvédi irodában nemcsak Bauer Miklós rendelkezett ÁVH-s múlttal, hanem Bárd Károly ügyvéd is. Ezért Bauerhoz hasonlóan őt is felszólítják, hogy mondjon le az ügyvédi kamarai tagságáról. Az alapítvány úgy tudja, hogy Bárd Károly főhadnagyi rangban teljesített szolgálatot az államvédelmi hatóságnál, és részt vett Rajk László belügyminiszter kínvallatásában. A lapunkhoz eljuttatott dokumentumok azt mutatják, Bárd Károly előadóként közreműködött 1949. július 15–én K. László internálásában. Pécsi Kálmán, az alapítvány képviselője lapunknak elmondta: jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehetne megállapítani az ÁVH-s kínvallatók büntetőjogi felelősségét, valamint a sértettek kártérítési kérelmeinek jogosságát. A Tiszta Kezek Alapítvány egyébként várja az ÁVH által meghurcolt személyek jelentkezését.– Sohasem vitattam, hogy az ÁVH kötelékében szolgáltam több mint ötven évvel ezelőtt – válaszolt lapunk telefonkérdésére Bárd Károly, aki nem kíván lemondani kamarai tagságáról. Úgy érzi, hogy az elmúlt évtizedekben tanúsított magatartása nem tette méltatlanná az ügyvédi hivatás gyakorlásához. Valótlannak minősítette, hogy közreműködött volna Rajk László kínvallatásában. Kifejtette: egy embernek az egész életét kell figyelembe venni, mielőtt ítéletet alkotnak róla. Bárd Károly sajnálja és csodálkozik rajta, hogy személyét politikai célokra használják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.