Idényzárás a földeken

2000. 08. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli esztendő volt az idei. Azt senki nem vonja kétségbe, hogy egyszerre ennyi természeti katasztrófa talán még sohasem érte az országot. Az árvíz és szárazság okozta károk nagyságáról azonban már most megindultak a viták, ahogyan a termés mennyiségére és minőségre vonatkozóan is. Egyesek úgy vélik, az agrártárca túl optimistának bizonyult a nyár végi értékeléseiben, a minisztériumban viszont úgy látják, a derűlátás megalapozott volt, hiszen a vezetés és a szakma mindent megtett a jó eredményekért. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a gazdák termelési és értékesítési biztonsága érdekében a jövőben nagyobb szerepet kell biztosítani az európai típusú szövetkezeteknek.Székely Bertalan, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője szerint az idei gabonatermés okot adott az optimizmusra, hiszen 1999 őszén megfelelő mennyiségű és jó minőségű vetőmagok kerültek a földbe, amelyből mintegy ötvennégyezer tonnát hitelbe kaptak a gazdák. S mivel jól telelt az őszi kalászos gabona, jó termésre lehetett számítani. Ám később a belvíz borította terület nagysága ismét elérte a 370 ezer hektárt, hatvan-hetvenezer hektár vetésterület pusztult ki, tizenegymilliárd forint közvetlen kárt okozva a mezőgazdaságban. Ezért kezdetben örültünk az áprilisi melegnek, de ilyen aszályra senki sem számított. Mintegy kétszáz milliméter csapadékhiány jelentkezett a tenyészidőben, s ezt az ország egyes területein igencsak megsínylette a gabona minősége.A főosztályvezető szerint ez adott okot pesszimista jóslatokra a termést illetően. De a gazdák, a szakemberek és a minisztérium vezetése is mindent megtett annak érdekében, hogy lehetőleg jó termés legyen. A hirtelen felmelegedés lerövidítette a vegetációs időt, emiatt két héttel korábban kezdődött az aratás. Ám az őszi árpa betakarítása a rossz körülmények ellenére is meglepően jó eredményt hozott, átlagosan három és fél tonna termett hektáronként. Mára a búza aratása is befejeződött, és összesen több mint 3,7 millió tonnát takarítottak be, az előző évinél egymillióval többet. Ez körülbelül 3,7 tonnás átlagtermést jelent országosan, amely közepesen jó eredménynek számít, s az agrártárca reményei szerint ebből közel egymillió tonna búza kerülhet exportra.Kovács Béla, a Gabona Terméktanács titkára szerint más a helyzet a kukoricával, amelyből 1,2 millió hektáron vetettek az országban, de sok területen jelentősen károsodott a termés. Ezért nehéz megmondani, mennyi lesz a betakarított mennyiség. Az export árualap biztosításához legalább ötmillió tonna volna kívánatos, mivel kukoricából négymillió tonna az ország takarmányszükséglete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.