Megtorpant a piac

Zelei Béla
2000. 08. 31. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűvös hangulatban folyt a kereskedés tegnap a Budapesti Értéktőzsdén. Mind a részvényforgalom, mind az árfolyamok visszaestek a bizakodásra okot adó előző néhány nap adataihoz viszonyítva. A vevők hiánya miatt a részvényügyletek összesített értéke nyolcmilliárd forint alatt maradt, a tőzsdeindex pedig 0,3 százalékkal az előző napi értéke alá süllyedt. Szélsőséges elmozdulásoktól mentes volt a kereskedés: a legnagyobb árfolyamnyereséget elérő BIF csak szűk négy százalékot drágult, s a nap vesztesének tekinthető Humet is alig több, mint három százalékot esett.A piac megtorpanása mögött elsősorban a külföldi irányadó piacok hatása fedezhető fel, hiszen a BÉT-en jegyzett társaságokról, valamint a hazai gazdaság állapotáról nem jelent meg az árfolyamokat lényegesen érintő hír. Tegnap reggel a tokiói értéktőzsdén 0,3 százalékot csökkent a 225 vezető részvény adataiból számított Nikkei-index, elsősorban a technológiai és a távközlési társaságok részvényeinek áresése miatt.Budapesten is elsősorban a Matáv árfolyámának hullámzása határozta meg a piaci tendenciákat. A távközlési papír az 1595–1645 forintos, meglehetősen széles ársávban hintázott, a mélypontot délre érte el a részvény ára. Ezúttal a Mol is a trenddel együtt tartott. Az olajtársaság részvénye tíz forinttal az előző napi értéke alatt kezdte a napot, ahonnan egy órán belül további 75 forintot csökkent az árfolyama. Később jellemzően a 3990– 4000 forintos ársávban kereskedtek a brókerek a papírral. Az előző napokban megfigyelhető drágulási folyamat megtörése a Mol-részvények forgalmának visszaesését eredményezte. Amíg a Matáv részvényeire kötött összes üzlet értéke megközelítette a négymilliárd forintot, addig a Mol-ügyletek összege egymilliárd alatt maradt.A vezető részvények között a TVK ijesztett rá leginkább a befektetőkre, 2,4 százalékos esésével, míg az OTP 0,4 százalékkal a szerdai értéke fölött fejezte be a napot. Változékony képet mutatott a kereskedés folyamán a kárpótlási jegy: a 870 forintos nyitóértékéről tíz forintot esett, ahonnan egészen 889 forintig erősödött később. A záráskor 867 forinton állapodott meg a kurzus, ami fél százalékkal jobb az előző napi jegyzésnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.