Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Mindenütt jelezni kell a veszélyt

2000. 09. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a belügyminisztert: módosítsa a fürdőhely-kijelölés szabályait, mivel a rendelkezések hiányosságai alkotmányos visszásságot okoznak. Az ombudsman felhívásának indokoltságát alátámasztja, hogy tavaly harminchárman, az azt megelőző évben pedig harmincöten fulladtak vízbe tiltott helyen fürdőzés közben.Az ombudsman sajtóhír alapján indított vizsgálatot azt követően, hogy egy általános iskolai tanuló és a segítségére siető tanár a Tiszába fulladt. A baleset helyszínén, a község szabad strandján nem helyeztek el fürdeni tilos jelzést.Az ombudsman – az esettel kapcsolatban – tájékoztatást kért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól és a vásárosnaményi rendőrkapitányság vezetőjétől. Azt kívánta tisztázni, hogy van-e kijelölt fürdési lehetőség a Tiszán, illetve vannak-e fürdést tiltó jelzések.A vizsgálat végül megállapította, hogy a fürdőhely-kijelölés szabályait belügyminiszteri rendelet írja elő. Ez pontosan meghatározza azokat a helyeket, ahol tilos fürdeni, és előírja az önkormányzatok feladatát a fürdőhely-kijelöléssel kapcsolatban. A baleset közúti híd közelében történt, ahol – a szabályok szerint százméteres körzetben – tilos fürdeni. Az ilyen helyeken a tiltó tábla kihelyezésére az önkormányzat nem köteles. Az országgyűlési biztos véleménye szerint azonban az emberi élet védelmében indokolt lenne a tiltó táblák kihelyezése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.