Támogatás nem létező táborokra

2000. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei nyári gyermek- és ifjúsági táborok közül több maradt el úgy, hogy közben a szervezők állami támogatást vettek fel – derült ki az Ifjúsági és Sportminisztérium vizsgálatából. Nem tudták ugyan a több ezer helyszín mindegyikét ellenőrizni, de a véletlenszerű kiválasztás adataiból arra következtetnek, hogy akár több száz tábor is elmaradhatott – tudta meg a Magyar Nemzet.Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) az idei gyermek- és ifjúsági táborokra körülbelül félmilliárd forintot osztott szét a különböző civil szervezetek között. Mint lapunk megtudta: idén először a minisztérium munkatársai személyesen jártak a táborokban. A több ezer, állami támogatást nyert tábor közül véletlenszerűen választottak ki húszat az ország legkülönbözőbb pontjain. Az ellenőrzött helyszínek között volt cserkész-, úttörő, egyházi, iskolai, művészeti és sporttábor, s a húszból öt esetben állapították meg, hogy azt tulajdonképpen meg sem rendezték.Szabó László, az ISM helyettes államtitkára az adatokból arra következtet, hogy az idei nyárra meghirdetett több ezer, támogatást elnyert rendezvény közül akár több száz is elmaradhatott, s többségükben a szervezők valószínűleg felvették az állami támogatásból járó előleget.A táborok állami támogatása jelenleg ugyan utófinanszírozással folyik, de az odaítélt öszszeg 25 százalékát – tekintettel a civil szervezetek forráshiányára – előlegként szokták átutalni.A kérdésre, hogy az érintettek hogyan tudnak elszámolni a felvett pénzzel, Szabó László azt válaszolta: számlákkal kell igazolniuk a rendeltetésszerű felhasználást. A tapasztalatok szerint ezt eddig is megtették, s valószínűleg ezután sem okoz majd gondot fiktív papírok beszerzése. Szabó László azonban hangsúlyozta: a táborok többsége a benyújtott pályázatoknak megfelelően, magas színvonalon zajlott le. Mégis szükségesnek tartja a gyermek- és ifjúsági programoknál az ellenőrzés fokozását. Különösen fontos ez azért, mert kormányzati szintű tárgyalások folynak arról, hogy a nagyobb állami támogatású pénzalapok, így például az évi több száz millió forinttal gazdálkodó Gyermek és Ifjúsági Alapprogram utófinanszírozás helyett előfinanszírozással működjön. Korábban az ifjúsági szervezetek már számtalanszor kezdeményezték az előfinanszírozás bevezetését, mondván, forrásaik annyira szűkösek, hogy nem képesek meghitelezni a táborok és más ifjúsági programok költségeit. Szabó László ugyan tisztában van az utófinanszírozás lassúságával és a civil szervezetek forráshiányával, mégis fenntartásai vannak az új rendszerrel kapcsolatban. Úgy vélte: a mostani ellenőrzés bebizonyította, hogy nem mindegyik civil szervezet jár el tisztességesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.