Nem kell számolni cukorhiánnyal

Nagy Ottó
2001. 01. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rányomta bélyegét az időjárás a hazai cukoriparra is, amely bármilyen kevés szereplős, mégsem tud hatékonyan fellépni a kereskedőkkel szemben, nem képes érvényesíteni árelképzeléseit. Pedig az ágazat az utóbbi években növelte hatékonyságát, és némiképp képes befolyásolni az alapanyag árát is – taglalja a Rabobank cukorpiacról szóló elemzése. A kialakult világpiaci helyzet mégis a cukorgyáraknak kedvez, mert világszerte emelkedik a cukor ára, és úgy látszik, a hazai termelés is beállt az optimális szintre. Az árak – amelyek 155-160 forint körül mozognak – viszont egyre inkább közelednek az uniós árak felé. Ezt megerősíti Koczka Zoltán, a Magyar Cukoripari Egyesülés ügyvezető igazgatója is. Emellett mindkét forrás leszögezi, hogy cukorhiányra nem kell számítani. (Az ártendencia a termelőknek nem kedvezőtlen, mert a felvásárlási árak a cukor árához vannak kötve.)Magyarországon a cukorpiac annak ellenére tükrözi az egész élemiszeripar helyzetét, hogy csak három érdekcsoport befolyása alatt áll, mert még e szűk társaság is túl nagy ahhoz, hogy a kereskedőkkel szemben érvényesíteni tudja árelképzeléseit. A jövedelemnövelésnek tehát csak két módja marad, a hatékony-ságnövelés és az alapanyag árának befolyásolása – áll a Rabobank legfrissebb elemzésében.A hatékonyság növelésében az elmúlt évtizedben kiemelkedő fejlődést produkáltak a cukorgyártók, részint mert leépítették a felesleges kapacitásokat, részint mert a megmaradókat korszerűsítették, ami által a fehércukor-hozam folyamatosan emelkedett, és a többi minőségi és termelési paraméter is javult – szól a tanulmány, amely 320 ezer tonnára teszi a tavaly előállított cukor menynyiségét. Ez egyébként hatvanezer tonnával kevesebb, mint az éves hazai szükséglet. Cukorhiánnyal mégsem kell számolni, mert a gyárak raktáraiban 80 ezer tonna cukor található, ami a termeléssel együtt biztosan fedezi az éves – 370 ezer tonnás – hazai szükségletet.Az előző tény máris utal a gyenge érdekérvényesítő képességre, mert a tavalyi termelés eredmények és a világpiaci áralakulás is javított a cukorgyárak pozícióján, ami az áremelkedésben lemérhető. Ez a hatás – az elemzés szerint – több évre kihat, mert idén várhatóan minimálisra csökken a cukorkészlet, és már csak a jelentős túltermelést kell elkerülniük a feldolgozóknak ahhoz, hogy a túlkínálatot elkerüljék. Ez minden bizonnyal nem okoz majd nehézséget a gyáraknak, mert az 1991-es 623 ezer tonnához képest tavalyelőtt már csak 446, tavaly pedig 320 ezer tonna körüli cukrot termeltek. A folyamatokat értékelve a Rabobank szakemberei úgy látják, a cukor árának emelkedése folytatódni fog, s egyre inkább megközelíti az uniós átlagárat. A tendencia a termelők számára nem kedvezőtlen, mert a felvásárlási árak a cukor árához vannak kötve. Ezért az elemzők szerint a hazai cukorrépa- és cukortermelés szintjét a belföldi piac jelenlegi méreteihez kell igazítani, mert az középtávon a felmérések szerint nem változik számottevően, a készletek pedig már az idén is elérik az optimális szintet.Tegnap Koczka Zoltán, a Magyar Cukoripari Egyesülés ügyvezető igazgatója pontosította a tavalyi termelési adatokat: elmondta, hogy a „cukortermés” még a háromszázezer tonnát sem érte el, szemben az 1999-es 355 ezer tonnával. Ennek oka – a szakember szerint – a kedvezőtlen időjárás miatti kisebb termésátlag, egy hektáron mindössze 36-37 tonna cukorrépa termett, és a termelők sem tudták a szerződött vetésterület egészéről betakarítani a termést a rossz időjárási viszonyok miatt. A cukorgyárak az év elején 61 800 hektárnyi területre kötöttek szerződést a gazdálkodókkal, ám betakarítani csak 54 ezer hektáron tudták a cukorrépát. Ugyanakkor a nehézségek ellenére az átlagos cukortartalom 16 százalékot ért el, ami jónak mondható, és megfelel az Európai Unió átlagának.Koczka Zoltán is megerősítette, hogy cukorhiányra nem kell számítani, mivel a gyárak megfelelő készletekkel rendelkeznek a szükségletek kielégítésére. Az áremeléssel – ami már a múlt év őszén megkezdődött – azonban számolni kell, a költségek növekedése és az alacsony termelés miatt, így az idén már 155–160 forintot kérnek a kereskedők egy kiló cukorért.A Rabobank elemzésével összhangban az igazgató is úgy látja, hogy a magyar cukoriparnak és cukorrépa-termesztőknek rövid időn belül alkalmazkodniuk kell az EU-normákhoz, ez azt is jelenti, hogy hektáronként legalább 6,5 tonnás fehércukor-kihozatalt kell elérni. Ez a szám a múlt évben Magyarországon átlagosan öt tonna körül mozgott. A cukorrépa minőségi termelését az állam is ösztönzi, a múlt évben 360 millió forintot adott erre a célra, az idén várhatóan ez a mérték négyszázmillió forint körül alakul majd – az ügyvezető igazgató szerint –, így a cukorgyárak várhatóan minőségi alapanyaghoz jutnak majd, és növekszik a termesztés hatékonysága is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.