7 alapanyag, ami a lejárati idejénél hamarabb megromolhat

Hiába jelzi a csomagolás, hogy egy termék még hónapokig fogyasztható, előfordulhat, hogy közben elveszíti ízét, illatát vagy akár teljesen megromlik. Mutatjuk, mely alapanyagokra kell leginkább odafigyelni, és hogyan tárolhatjuk őket helyesen, hogy a lehető legtovább frissek maradjanak.

2025. 09. 12. 14:33
A lejárati idő a csomagoláson nem minden: hiába „jó még” papíron egy alapanyag, ha közben az íze, illata vagy állaga már régen túl van a fénykorán
A lejárati idő a csomagoláson nem minden: hiába „jó még” papíron egy alapanyag, ha közben az íze, illata vagy állaga már régen túl van a fénykorán Fotó: Lazy_Bear Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamránk gyakran rejteget igazi kincseket – olyan alapanyagokat, amelyek hónapokig vagy akár évekig is elállnak. Ám a lejárati idő a csomagoláson nem minden: hiába „jó még” valami papíron, ha közben az íze, illata vagy állaga már régen túl van a fénykorán. Érdemes időről időre átnézni a készleteinket, és megszabadulni azoktól a hozzávalóktól, amelyek már nem biztos, hogy élményt nyújtanak a konyhában. Lássuk, mely ételeknél kell különösen résen lennünk a lejárati idő közelében.

A konyha egyik legnagyobb titka a friss alapanyag, így fontos nyomon követnünk, mi járt le vagy romlott meg a kamrapolcon
A konyha egyik legnagyobb titka a friss alapanyag, így fontos nyomon követnünk, mi járt le vagy romlott meg a kamrapolcon/ Fotó: New Africa / Shutterstock

Teljes kiőrlésű gabonák, például olyan alapanyagok, mint a quinoa

A teljes kiőrlésű gabonákban található olajok könnyen megavasodhatnak, főleg, ha meleg, párás helyen tároljuk őket. Ha a magoknak szokatlan, dohos szaga van, jobb, ha búcsút veszünk tőlük – írja a Reader's Digest.

Diófélék és olajos magvak

A mandula, a dió vagy éppen a földimogyoró néhány hét alatt is megavasodhat, kesernyés, kellemetlen ízt kapva. Hűtőszekrényben, jól záródó tasakban azonban akár egy évig is eltarthatók.

Graham keksz

A keksz akkor marad igazán ropogós, ha légmentesen zárjuk. A felbontott változat hamar megszívja magát nedvességgel, de a bontatlan is legfeljebb 9 hónapig őrzi meg frissességét.

Sütőpor és szódabikarbóna

A kelt tészták legjobb barátai idővel veszítenek erejükből. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes egy gyors próbát tenni: a szódabikarbónát csöppnyi ecettel, a sütőport forró vízzel ellenőrizzük. Ha pezsegnek, habzanak, még használhatók.

Tea és kávé

A teafilterek és a darált kávé aromája idővel elillan. A teát egy éven belül, a kávét pedig legjobb néhány héten belül elfogyasztani. Az instant változat kicsit tovább bírja, de a frissesség titka a légmentes, fénytől védett tárolás.

Őrölt fűszerek

A frissen őrölt bors vagy paprika össze sem hasonlítható azzal, amit már évek óta kerülgetünk a polcon. A fűszerek 2-3 év alatt elveszítik intenzív aromájukat. Ugyan egészségünkre nem veszélyesek, de ízt már alig adnak az ételhez – ilyenkor ideje lecserélni őket.

Gabonapelyhek

A reggeli müzli kinyitva legfeljebb három hónapig ropogós, utána veszít élvezeti értékéből. Ha dióféléket is tartalmaz, ez az idő még rövidebb. Az avas mellékíz jelzi, hogy ideje új dobozt bontani.

A konyha egyik legnagyobb titka a friss alapanyag. Nem csak az számít, hogy „még jó-e”, hanem az is, hogy a lehető legjobb formájában használjuk fel – így lesz minden ételünk valóban ízes és élvezetes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.