Március közepén a híres feldebrői altemplomban megalakítják az egri borutat, amely a gazdák és szőlész-borász szakemberek összefogása révén a minőség javulását hivatott szolgálni, tájékoztatott Dula Bence egri hegybíró.A hírneves borvidéken nemrégiben nyilvánosan is bejelentették az idei szüret eredményét: egri bikavérnek való szőlőből több mint 150 ezer mázsa, leánykának valóból három és fél ezer mázsa, debrői hárslevelű alapanyagból pedig csaknem nyolcezer mázsa termett.A hegyközség már eddig is érzékelte, hogy egyre jobbak az egri borok, a további minőségi javulásért pedig pályázati felhívást tett közzé, hogy szabályozza területén a borkimérések rendjét. Már elkészültek azok a „Minősített egri bor” feliratú védnöki táblák, amelyeket megpályázhatnak a gazdák.A hegyközség az önkormányzattal összefogva szeretné elérni, hogy a régi, értékes pincéket nyilvánítsák védetté, s azokat hozzák rendbe tulajdonosaik. A hegy levét így méltó körülmények között kínálhatják a vendégeknek. A helyreállítás és karbantartás költségeinek fedezésére a borászok helyi adójuk egy részét visszakaphatják majd a várostól.A pályázatokat márciusig várja a hegyközség, és külön táblát nyerhetnek el azok, akik a kiváló italaik mellett a gasztronómiában is jeleskednek.
Lázár János: Mi álltunk a történelem jó oldalán + videó
