Világhódító kisüsti?

Káposztás János
2001. 02. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan gondolná-e bárki, hogy mostanság, amikor a biotermékek csillaga egyre magasabbra emelkedik, némelyek harcot indítanak a gyümölcsből készült kisüsti pálinkák ellen, ráadásul a nagyüzemileg előállított, kevert szeszek térnyerése érdekében? Márpedig az utóbbi években ez történt, és csupán a kis szeszfőzdék összefogásának, illetve az érvelésüket végre elfogadó kormányzati döntéseknek köszönhető, hogy a nemzetközi piacokon is nagy érdeklődést kiváltó magyar kisüsti gyümölcspálinka nem tűnt el, sőt újabb sikerekkel növelte a magyar termékek hírét-rangját – állította Császár Antal elnök, a Pálinkafőzők Társadalmi Szervezetének évnyitó közgyűlésén, amelyet a hét végén tartottak Tokajban.Úgy négy-öt esztendővel ezelőtt indult a megszorító intézkedések sora, a szeszadók növelésével, majd folytatódott a gyümölcstermelők által kedvezményesen kifőzhető pálinka mennyiségének egyre drasztikusabb méretű leszorításával. Az első korlátokat 1998 januárjától léptették életbe, miszerint a gyümölcstermelők évente legföljebb 200 liter 50 fokos pálinka szesztartalmának megfelelő mennyiséget főzethetnek. Egy évvel később ezt a mennyiséget a felére mérsékelték.Mindez a főként nagyüzemi érdekeket megjelenítő Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács nyomására történt, amelyek a költségvetés érdekeire hivatkozva hangoztatták: a kormány többmilliárdos bevételhez juthatna, ha a bérfőzetők által jórészt adózatlanul forgalomba hozott gyümölcspálinkát kiszorítaná a hazai piacról. A kis szeszfőzdéket üzemeltetők ennek éppen az ellenkezőjét állították: a kormány jelentős adóbevételektől fosztaná meg magát, amennyiben a lehullott vagy másként nem értékesíthető gyümölcsöket hagyná veszendőbe menni, hiszen a belőlük főzött pálinka minden literje után jelenleg is 297 forint adót fizetnek a főzetők. A bérfőzés útján kinyert, évi 5-6 millió liter pálinka esetében ez így is sok-sok milliárdra rúg, az öszszeget azonban jelentősen növelné, ha engedélyeznék a szeszadó természetben, azaz pálinkával való törlesztését, amelyet aztán a kis szeszfőzdék palackozva hozhatnának forgalomba.A hazai kisvállalkozóknak esélyt adó elképzelést Font Sándor MDF-es és Mádi László fideszes képviselő karolta föl, és az általuk benyújtott törvénymódosítást nemrégiben a kormány is elfogadta.Bár mindez csupán néhány héttel ezelőtt történt, a hatás máris figyelemre méltó. A bezárás gondolatával foglalkozó pálinkafőzők új beruházásokba kezdtek, és tervezik a külföldi piacokon való megjelenést. Hogy nem légvárakról van szó, azt egyebek mellett Császár Antal tarcali szeszfőzdés példája is bizonyítja: az ő aszútörkölyből főzött, különleges zamatú pálinkája máris keresett.S ami különösképpen ígéretes: a tarcali szeszmesternek egy máris aláírt szerződés lehetőséget ad arra, hogy Kínában – magyar technológiával működő – szeszfőzdéket építsen. A néhány évvel ezelőtt halálra ítélt magyar kisüsti pálinka világhódító útjának első lépései ezek – állítják a magánvállalkozású kis szeszfőzdék működtetői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.