A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Postabank: még nyílt a helyzet

Barát Mihály
2001. 03. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank (OTP) Rt. Postabankra tett vételi ajánlatában szereplő árral a tulajdonos magyar állam nem elégedett – derült ki pénteken. Az OTP által kínált alacsony ár miatt viszont esélyes kérőként jelentkezhet a Magyar Posta és több hitelintézet.Egyáltalán nem elégedett a kormány az OTP által a Postabankért felajánlott vételárral – legalábbis ez derül ki Varga Mihály pénzügyminiszter pénteki kormányülést követő értékeléséből. Mint lapunk korábban megírta, Varga a kormányszóvivői tájékoztatót követően úgy nyilatkozott: az OTP Postabankra tett ajánlatának elbírálása azért lassúbb a vártnál, mert a felajánlott összeg meglepően alacsony.A legnagyobb hazai pénzintézet meg nem erősített értesülések szerint huszonötmilliárd forintról tett ajánlatot. (Az állam a Postabank árának meghatározásánál a negyvenmilliárd forintot kitevő saját tőkéből indult ki, ám az ennél alacsonyabb ajánlat indoka lehet, hogy a Postabank esetleges megvásárlása az OTP-nek további jelentős költséget jelent.)Varga Mihály pénteken azt is közölte: a kormányülésen elfogadott hírközlési törvény lehetőséget biztosít a postának banki tevékenység folytatására, így ha nem jön létre a Postabank és az OTP közötti tranzakció, lehetőség nyílik a Postabank és a posta közötti szorosabb együttműködésre. A Postabank állami cég kezébe adása viszont értelemszerűen azt jelentené, hogy az állam nem realizálhatna privatizációs bevételt a tranzakcióból. Harmadik lehetőség, hogy az állam más, terjeszkedni kívánó pénzintézetnek adja el a Postabankot. A CIB Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, Zdeborsky György a közelmúltban úgy nyilatkozott: a CIB fenntartja a Postabankra benyújtott ajánlatát. A Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Rt. viszont múlt héten bejelentette: tekintettel arra, hogy az eladásra kínált hitelintézet nem illik bele az MKB stratégiájába, nem pályáznak a Postabankra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.