Ausztrál tudósok szerint a szívbetegségek megelőzéséért folytatott kampányoknak köszönhetően megemelkedett margarin- és étolajfogyasztás felelőssé tehető a gyermekkori asztma drámai növekedéséért a fejlett országokban. Vizsgálataik kimutatták: a telítetlen zsírsavak túlzott fogyasztása megkétszerezheti az asztma kialakulásának valószínűségét.A margarinokban, a napraforgóolajban, valamint számos egyéb növényi olajban is megtalálhatók a telítetlen zsírsavak. Ezek nagy mennyiségben tartalmazzák az úgynevezett omega–6 nevű anyagot, amely növeli az emberi testben kialakuló gyulladások esélyét. A Melbourne-i Királyi Gyermekkórház kutatóorvosai szerint ez magyarázza, hogy miért járul hozzá a margarin- és étolajfogyasztás az asztma kialakulásához – olvasható a New Scientist legutóbbi számában. A kutatók által végzett vizsgálatok során közel ezer, három és öt év közötti, vidéki városokban élő gyermek táplálkozási szokását elemezték, s kiderült: ami előzőleg csak tudományos hipotézis volt, az a gyakorlatban is beigazolódni látszik: az asztma azon családokban volt a leggyakoribb, ahol – az egészséges életmód jegyében – zsír helyett olajjal főztek, és ahol vaj helyett margarint fogyasztottak.– Ennek ellenére a gyermekek étrendjén még korai lenne változtatni, hiszen nem tudjuk, hogy az étrend módosítása csökkenti-e az asztma kialakulásának kockázatát – szögezte le Michelle Haby, a kutatás vezetője, aki szerint még messze van az az idő, amikor sikerül megmagyarázni, hogy a betegség miért egyre gyakoribb a gyerekek körében. Feltételezése szerint az asztma kialakulásának esélye különböző faktorok együttes hatásának köszönhető, amelyek közül az étrend csak az egyik összetevő.
Megbénultak Európa repterei, erre figyeljen, ha ma utazik
