Egerben az idén is megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű szőlő terem. Országos szinten viszont túltermelési válság jelentkezhet – véli a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Dula Bence egri hegybíró.Differenciálódtak a rügyek a tavalyi kiváló időjárás miatt, úgyhogy az egri borvédeken minden szőlőfajtában kiemelkedő mennyiségű termés várható – mondta el a Magyar Nemzet érdeklődésére Dula Bence hegybíró, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke. Ugyanígy a minőség is kiemelkedő lesz, mert a gyümölcs fejlettsége egy-két héttel előbbre tart a szokásosnál – közölte Dula Bence. Elmondta: az Eger környéki gazdák termésritkítással, fürt-válogatással igyekeznek megelőzni a túltermelést, ami azonban a minőséget javítja.A borkészletek alakulását kifejezetten kedvezőnek mondta az egri hegybíró, hiszen – szavai szerint – bővült a fehérborok hazai- és exportpiaca, s bár a vörösbor értékesítési mutatói átlagban csökkentek ugyan, de a jó minőségű nedűk, kiváltképp a bikavér forgalmazása változatlanul sikeres maradt. Öszszeségében az idei évben is kiváló minőségű évjáratot tudhatnak magukénak a termelők és a borbarátok.A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azonban borúlátásának is hangot adott, mondván: már most látható, hogy országosan komoly túltermelési válsággal kell szembenézniük a szőlősgazdáknak, hacsak nem tanúsítanak önkorlátozást és nem ritkítják meg a termést. A terméktanácsnak a napokban elkészült előzetes prognózisa szerint elkerülhetetlenné válik a „zöldszüret”, azaz a termésritkítás, különben a túltermelés miatt silány lesz a borok minősége, s rendkívül kedvezőtlen mélyrepülésbe kezdenek a felvásárlási árak. Ennek előnyét pedig a feldolgozócégek használják ki, hiszen annyi szőlőt vásárolnak fel az idén, amennyiből a jövő évi bortermelést is megalapozhatják. A hegybíró azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a termésritkításnak csak augusztus közepéig, azaz szőlőzsendülésig van gyakorlati értelme, a később elvégzett művelet már nem javítja számottevően a szőlő minőségét.Az egri hegyközség előreláthatóan a szőlő minőségének függvényében dönt a szüret megkezdésének időpontjáról. Dula Bence hangsúlyozta, hogy a szőlő terméktanács igykszik minden hegyközség és termelő figyelmét felhívni arra, hogy a lehető legkörültekintőbben vegyék figyelembe a szőlőszármazási igazolások kiállítását, a bortörvényben foglaltaknak megfelelően.
Lázár János: Új fejezet nyílik a hazai jobboldali közösség életében
