A kertben egy téglafalból kikandikáló villamos emlékeztet arra, valaha a szomszédságában pihentek éjszakánként a budai hegyekbe kirándulókat szállító járművek. A Remíz csaknem tíz éve fogalommá vált a vendéglők között. Aki valamilyen gasztronómiai ínyencségre vágyik, messziről érkezett vendégeit akarja finom falatokkal traktálni, vagy csak egyszerűen egy tányér jó főzeléket enne, itt mindezt megtalálja. A tulajdonos háziasszony Meződi Alice neve jól cseng a szakmában, az is közismert róla, hogy mindig újabb, érdekes ízekkel lepi meg vendégeit.
Hogy a Remíz-borfesztivál gálaestjén megelevenítésre éppen egy francia impresszionista képet, az Evezősök reggelijét választotta ki, teljesen természetes. Aki körülnéz az étterem kerthelyiségében, leül a legnagyobb fa alá a sövény mellett, azt hiheti, itt készült Renoir híres festménye. A színek, az árnyékok, a hangulat tökéletesen egyezik a XIX. századbeli életképpel. Az 1881-ben készült Evezősök reggelije egy baráti társaságot ábrázol, a fiatalok a Szajna menti Chatou-ban, Alphonse Fournaise kocsmájában barátnőikkel esznek, isznak egy evezős kirándulás után. A tűző napfénytől védő, árnyas teraszon fesztelenül viselkedő alakok, az asztalon álló üvegek, poharak és gyümölcsök pontosan azt sugallják, amit a művész maga is vallott: Én a magam részéről megelégszem egyetlen követelménnyel a remekművel szemben: élvezni akarom.
E kép valóban remekmű, s hogy kézzelfoghatóan élvezni lehessen hatását, különleges, franciás ételsort komponáltak hozzá. Buday Péter séf aki maga is újító szellemmel van megáldva mulatós, nem protokollszerű ételsort állított össze, amelyben visszaköszönnek a Remíz és testvére, a Kisbudagyöngye étterem ízei is. Az alaphangot Tiffan Ede száraz fehérbora, az 1999-es grand selection adja a bagettre kent libamájtörekhez és a roston sült camembert sajthoz, amelyet vargányagombával púpoznak. Egy finom száraz vörösbor, az Aliscavin 1997-es szekszárdi cabernet franc barrique kíséri a helyben sütött, szarvasgombakrémes krumplis lángost, s az azt követő vörösboros tyúkpörköltet, melyet kakasherével főztek és sztrapacskával körítettek. A hideg ételek között szerepel még borjúnyelvpástétom sült datolyával és a nyárvég gyümölcseivel, hónapos retek levelében pácolt friss lazac édes mustárral, érlelt sajttal kevert friss saláta, ringlószilvába töltött diós pulykakrém pirított magokkal körbevéve, valamint paradicsomkrémmel ízesített padlizsánkarikák rukkolán tálalva. A meleg ételek sora pedig karamellizált zölddiós és mustzselés frissen sült gyöngytyúkmellel teljesedik ki.
Az igazi meglepetést mégis az édességek szerzik majd. Az Árvay János pincéjéből származó 2000-es évjáratú tokaji furminthoz a Remízben megszokott Havelka bukta, az egy kis kedvesség a Déditől, Crocambusche, melyet cointreaukrémmel töltenek és grillázs gyümölcsökkel tálalják. Az amarettós, meggyes Remíz-tortának, melyet a vendéglő tízéves születésnapjára komponálnak, a borfesztivál gálaestjén lesz a premierje.
A Liverpool megint elszórakozta az előnyét, Szoboszlai kisegítette a csapatot
