A Remíz evezősei

A bor és a művészet jegyében zajlanak a rendezvények a budai várban, Szentendrén és Budafokon szeptember 2-16. között a tizedik budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztiválon. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. által rendezett eseménysorozatban szerepel borkiállítás és -vásár, képzőművészeti kiállítás a bor ünnepe, az ünnep bora témában, lesz boregyetem, jótékonysági borárverés, szüreti felvonulás. Bor és ihlet címmel szeptember 2-án a kongresszusi központban egy kiállítás képei elevenednek meg: Budapest legjobb éttermei a legismertebb magyar borászokkal karöltve, tizenkét klasszikus festmény sugallatára alkotják meg ételkölteményeiket. Sorozatunkban a Borok-ízek gálaest főszereplőit mutatjuk be.

Rácz Judit
2001. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kertben egy téglafalból kikandikáló villamos emlékeztet arra, valaha a szomszédságában pihentek éjszakánként a budai hegyekbe kirándulókat szállító járművek. A Remíz csaknem tíz éve fogalommá vált a vendéglők között. Aki valamilyen gasztronómiai ínyencségre vágyik, messziről érkezett vendégeit akarja finom falatokkal traktálni, vagy csak egyszerűen egy tányér jó főzeléket enne, itt mindezt megtalálja. A tulajdonos háziasszony Meződi Alice neve jól cseng a szakmában, az is közismert róla, hogy mindig újabb, érdekes ízekkel lepi meg vendégeit.

Hogy a Remíz-borfesztivál gálaestjén megelevenítésre éppen egy francia impresszionista képet, az Evezősök reggelijét választotta ki, teljesen természetes. Aki körülnéz az étterem kerthelyiségében, leül a legnagyobb fa alá a sövény mellett, azt hiheti, itt készült Renoir híres festménye. A színek, az árnyékok, a hangulat tökéletesen egyezik a XIX. századbeli életképpel. Az 1881-ben készült Evezősök reggelije egy baráti társaságot ábrázol, a fiatalok a Szajna menti Chatou-ban, Alphonse Fournaise kocsmájában barátnőikkel esznek, isznak egy evezős kirándulás után. A tűző napfénytől védő, árnyas teraszon fesztelenül viselkedő alakok, az asztalon álló üvegek, poharak és gyümölcsök pontosan azt sugallják, amit a művész maga is vallott: Én a magam részéről megelégszem egyetlen követelménnyel a remekművel szemben: élvezni akarom.

E kép valóban remekmű, s hogy kézzelfoghatóan élvezni lehessen hatását, különleges, franciás ételsort komponáltak hozzá. Buday Péter séf aki maga is újító szellemmel van megáldva mulatós, nem protokollszerű ételsort állított össze, amelyben visszaköszönnek a Remíz és testvére, a Kisbudagyöngye étterem ízei is. Az alaphangot Tiffan Ede száraz fehérbora, az 1999-es grand selection adja a bagettre kent libamájtörekhez és a roston sült camembert sajthoz, amelyet vargányagombával púpoznak. Egy finom száraz vörösbor, az Aliscavin 1997-es szekszárdi cabernet franc barrique kíséri a helyben sütött, szarvasgombakrémes krumplis lángost, s az azt követő vörösboros tyúkpörköltet, melyet kakasherével főztek és sztrapacskával körítettek. A hideg ételek között szerepel még borjúnyelvpástétom sült datolyával és a nyárvég gyümölcseivel, hónapos retek levelében pácolt friss lazac édes mustárral, érlelt sajttal kevert friss saláta, ringlószilvába töltött diós pulykakrém pirított magokkal körbevéve, valamint paradicsomkrémmel ízesített padlizsánkarikák rukkolán tálalva. A meleg ételek sora pedig karamellizált zölddiós és mustzselés frissen sült gyöngytyúkmellel teljesedik ki.

Az igazi meglepetést mégis az édességek szerzik majd. Az Árvay János pincéjéből származó 2000-es évjáratú tokaji furminthoz a Remízben megszokott Havelka bukta, az egy kis kedvesség a Déditől, Crocambusche, melyet cointreaukrémmel töltenek és grillázs gyümölcsökkel tálalják. Az amarettós, meggyes Remíz-tortának, melyet a vendéglő tízéves születésnapjára komponálnak, a borfesztivál gálaestjén lesz a premierje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.