A sertésoldalasról lehetőleg mangalica típusúról a csont mentén visszahúzzuk a húst. Az így megvastagodott húsréteget éles és hegyes késsel felszúrjuk és egy szál vékony debreceni kolbásszal megtöltjük, sertéshúsokhoz készült grill fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük. A meztelenül meredező csontokra alufóliából készített hüvelyeket húzunk, s a hústáblát a csontok között és hosszában is átkötjük. Az egészet fóliába csomagoljuk, úgy helyezzük faszénparázs fölé. Egy-másfél óra után a fóliából kivesszük, és óvatosan, többször átfordítva, körülbelül háromnegyed óra alatt szép pirosra sütjük. Közben elkészítjük a köretet is. Piros, fehér és zöld paprikát félcentis csíkokra vágunk, megsózzuk, fóliába csomagoljuk, s parázson, néhány perc alatt ressre pároljuk. A puha, de még ropogós paprikacsíkokat helyezzük a tányér aljára, mellé szintén fóliában sült apró szemű újburgonyát teszünk. Az oldalast a csontok mentén szeleteljük, megszabadítjuk a kötözőspárgától, és a fóliahüvelyektől. Két szeletet egymásnak támasztva a tányér közepére állítunk, a két csont közé kakastaréjt formázó sült szalonnát helyezünk. Előzőleg a szalonna egyik végét pirospaprikába, a másikat apróra vágott zöldpetrezselyembe mártjuk. A tálalás utolsó aktusaként egy bugylibicskát szúrunk a szalonnába, az étel így kerül az asztalra. Ez a foszlós, zamatos gasztronómiai műremek sertéshús kategóriában első díjat nyert a magyar grillsütőbajnokságon.
A Club Aliga hivatalosan Balatonvilágos területén található, de jobban járunk, ha Aligánál szállunk le a vonatról. Tapasztalatból tudom, mert jó félórát kutyagoltam a szakadó esőben. Ha Aligánál szállok le, csak öt percig áztam volna. A harmadik magyar grillsütőbajnokságra igyekeztem, lapunk csapatának tagjaként. Csak később derült ki, hogy népes csapatunk kizárólag szerény személyemből áll, azért súlyban így sem álltunk rosszul. A Club Aliga igazi üdülőparadicsom. Van ott három szálloda, 22 kibérelhető villa, azaz 500 fő részére szálláslehetőség. Van még 50 hektárnyi arborétum jellegű őspark, több étterem, söröző, borozó, bár, kávézó, fagylaltszalon, süteményes bolt. Van 100 hajó részére kikötő, mindenféle sportpálya, íjászlőtér, uszoda, szauna, fitneszcentrum, fodrász és kozmetika. Az uszoda vize feketének látszik, mert a medencét vastag vaslemezzel bélelték ki, így védték a gonosz imperialisták esetleges bombamerényletei ellen. A Club Aliga valaha pártüdülő volt, ahol népünk élcsapata pihente ki fáradalmait. Ma is a telep egyik fő látványossága a Kádár-villának nevezett épület. A Nagy Puritán szívesen időzött ott a 60-as évek divatja szerinti NDK-s bútorokkal berendezett szobákban. Persze az elvtársak sem dagonyázhattak ingyen ebben a paradicsomban. Napi 40 forintot fizettek a szállásért, s az étkezésért is kénytelenek voltak leszurkolni egy húszast. Ma már mindenki előtt nyitva áll a telep, az árak valamelyest változtak. A verseny idejére a Beugró vendéglő sátra mellett alakítottam ki harcálláspontomat. Ideális hely, beláttam az egész terepet, s barátok közelében voltam. Az sem mellékes, hogy a fentebb leírt töltött oldalas, csapatunk versenyművének elkészítésében az étterem konyhafőnöke, Szüsz Ádám nélkülözhetetlen segítségemre volt. Egészen pontosan mondva esetlen téblábolásommal hátráltattam a munkában. A Beugró nagy rutint szerzett, és komoly sikereket ért már el a grillsütés művészetében. Az előző két magyar bajnokságon nyertek egy vitrinre való kupát meg érmet, de az Európa-bajnokságokon indult magyar csapatok is rájuk épültek. Tavaly Ausztriából egy első és egy harmadik helyezéssel tértek haza, az idén Svájcban elnyerték a közönség díját. Az utánpótlásra sincs gondjuk, a csapat tagjainak gyermekeiből összeállított Beugró Junior szintén elindult a versenyen, igaz, még csak az amatőrök között. Persze az amatőrök között sem könnyű az élet. Egyik csapat sem a kerti partikon megszokott, félig elszenesedett, félig nyers tarjával vonult fel. Egy kedélyes úriember, Major Tamás, aki hites szakmája szerint autóvillamossági műszerész, a következő egyszerű kreációval táplálta a zsűrit: gesztenyével töltött fürjecskék vadrizsben, hozzá gombával sült fürjtojás, vadgyümölcsökkel körítve. Nem véletlenül kapott aranyérmet a szárnyas kategóriában.
A grillezés, a szabad tűznél való sütés a legősibb konyhai technika. Sok-sok ezer évvel ezelőtt valamely ősünk beleejtette a mamutcombot a tábortűzbe, és néhány óra múlva az egész törzs leszokott a nyers kosztról. Azóta a fejlődés bámulatos. Az alapanyagok változatosabbak lettek, a fűszerszámok sora szinte végtelen, a nyárs, a lapos lávakő és egyéb archaikus eszközök mellett új szerkezetek is megjelentek. Jobb csapatok olyan állványt használnak, amin több rostély és bogrács is található, s nemcsak faszénnel, hanem gázzal is működik. Amerikában nagy divat a Texas Joe nevű készség, ami pont úgy néz ki, mint egy mozdony, nagyjából olyan füstös is. Speciális fahasábok is beszerezhetők, amiknek csak a közepe ég el, a külső burkuk sértetlenül megmarad, jól használhatók nagy szélben is, nem füstölnek, kormolnak, takarítani is könnyebb utánuk. Ám a csodálatos szerkentyűk ellenére az ősi alapelv alig változott. A szabad tűzön készített étel őrzi meg legjobban az alapanyag eredeti értékeit, tápláló, egészséges és ízletes. S van-e ínycsiklandozóbb illat, mint a sülő húsé?
Az elégedetten falatozó tömegben folyton Lenzsér Csabát, a Club Aliga értékesítési igazgatóját, a Magyar Grillszövetség elnökét kerestem, aki a szervező trióból két céget is képviselt. (Harmadik a Vendég című gasztronómiai szaklap.) Csaba egész nap lót-fut, intézkedik, vagy tucatszor biztosít arról, hogy azonnal beszélgetünk, amint lesz egy kis ideje. Végül a legrosszabb időpontban váltottunk néhány szót, éppen akkor, amikor leült, hogy megkóstoljon valami díjnyertes remeket. A grillsütőbajnokság ötlete három éve merült fel. Az országban sok különböző típusú és stílusú verseny volt és van, a grill műfaja valahogy kimaradt. Az első bajnokságot 1999-ben, egy októberi sörfesztivál keretében tartották, akkor derült ki, érdemes lenne önálló eseményként megrendezni. Később az internetről tudták meg, 1996 óta Európa-bajnoki versenyek is vannak. Az idén megalakult a hazai grillszövetség, szeretnék a bajnokság hírét és rangját tovább növelni, még nagyobb közönséget vonzani. A környezet csodálatos, az étkek még csodálatosabbak, a hangulat remek. Ennél többet vendég nem kívánhat.
A Benke Laci bácsi vezette zsűri derekas munkát végzett. Legalább száz fogást kóstoltak meg, azután döntöttek. A profik között a Csirke-fogó étterem lett a végső győztes. Mentorom, a Beugró vendéglő több kategóriában is első díjat szerzett, összesítésben második lett. A Magyar Nemzet csapata is helytállt. Az amatőrök vetélkedésében. A töltött oldalasért kapott első díj mellett összesítésben megszerezte a harmadik helyet. Nyilván az összehangolt csapatmunkát jutalmazták.
A legújabb hírek szerint valószínű, hogy jövő nyáron Magyarország rendezi a hetedik grillsütő Európa-bajnokságot. Az idei siker minket is kötelez!
A Liverpool megint elszórakozta az előnyét, Szoboszlai kisegítette a csapatot
