Böjtös étlap, hosszú élet

Amerikai tudósok még egy lépéssel közelebb jutottak annak megértéséhez, hogy a koplalás miként járul hozzá a hosszabb élethez – emberek és állatok esetében egyaránt.

Grimm Balázs
2001. 09. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- Tudomány -

Sikerrel azonosították azokat a kulcsfontosságú géneket a Kalifornia Egyetem kutatói, amelyek részt vesznek az öregedés folyamatának szabályozásában, és megmutatták, hogy az ételbevitel rövid, illetve hosszú távú csökkentése által kiváltott folyamatok miként változtathatók ellenkező irányúra – a gének révén. A BBC által bemutatott vizsgálatokat „génszelet-technológiával” hajtották végre, amelynek használatával a tudósok jól meg tudták figyelni, miként működik egyszerre több ezer gén. A kutatás során egerek máját tanulmányozták az életkor előrehaladtára koncentrálva, és 46, az idő függvényében másként működő gént találtak. Mint kiderült, a kalóriabevitel felére csökkentése hosszú távon megfordította ezeket a folyamatokat. Később arra is fény derült, hogy a gének okozta öregedési folyamatok többségének visszafordításához nincs szükség hosszú időre, ezek már egy relatív rövid idejű éhezés után beindulnak – közölték a kutatók.
„A kalóriakorlátozás (CR) az egyetlen beavatkozási mód, amelylyel az emlősök meghosszabbíthatják élettartamukat” – írja a kutatást vezető Shelley Cao és Stephen Spindler az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémiának írt jelentésben. A kutatók szerint fontos megjegyezni, hogy a csökkentett kalóriabevitel nem azonos a táplálékok teljes mellőzésével, ez ugyanis egészségtelen dolog. A böjtölés ugyanakkor mégis régi szokás a legtöbb kultúrkörben, mint az önmegtartóztatásra és a szellemi megtisztulásra való késztetés legjobb eszköze. A böjtölés hívei gyakran hivatkoznak arra, hogy a nem evésnek vannak egészségügyi szempontból jótékony hatásai is, ilyen a „méregtelenítés”, az autoimmun betegségek gyógyítása és a súlycsökkenés. Az ellenvélemények szerint ha az ember egyáltalán nem eszik, még ha sok vizet fogyaszt is, szinte azonnal megkezdődik a szervezetben a protein, az izmok alapanyagának lebomlása. Az ételtől való teljes tartózkodás első 12–16 órájában még van elég glikogén a májban, de a következő másfél napban a szervezet az izomproteinekből elvont aminosavakat alakítja glukózzá. Így eleinte csak az izomsejtek belseje veszít proteint, később maguk a sejtek is elpusztulhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.