időjárás 18°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Diabétesznap

Varga Attila
2001.09.16. 23:00

Immár második alkalommal találkozhattak egymással az ország minden pontjáról érkező cukorbetegek és hozzátartozóik szombaton, a számukra rendezendő budapesti karitatív családi diabétesznapon.

A szervező Novo Nordisk inzulinforgalmazó világcég adatai szerint mintegy ötezren keresték fel a Budapest tizedik kerületében tartott rendezvényt, ahol a szórakoztató programok mellett orvosi előadásokra, a diabéteszhez, az egészséges életmódhoz és táplálkozáshoz kapcsolódó kiállításokra várták a téma iránt érdeklődőket. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint 2014-re a cukorbetegek száma megduplázódik. – Magyarországon jelenleg mintegy félmillió a kezelt cukorbetegek száma, s közülük mintegy százezer ember használ inzulint. A terhesség alatti környezeti ártalmak, gyermek- és felnőttkorban pedig a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány járul hozzá a betegség kialakulásához – nyilatkozta lapunknak Madácsy László professzor, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, s a testkultúra népszerűsítése elengedhetetlenül fontos a megelőzéshez, de ugyanilyen fontos a panaszokat nem okozó betegség felismerése is, hiszen a kezeletlen cukorbetegség vaksághoz és szívinfarktushoz vezethet – tette hozzá.
Egy a múlt hét végén tartott tanácskozáson ajánlásokat dolgoztak ki a nemzeti népegészségügyi program megvalósításához a betegségmegelőzés két nagy szervezetének, az alapellátási orvosoknak, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak a munkatársai. Lun Katalin országos tiszti főorvostól megtudtuk: a szív- és érrendszeri megbetegedések felismerésére indítandó szűrővizsgálatok alkalmával a családorvosok pácienseik vércukorszintjét is mérni fogják, így vélhetően megnő a felismert cukorbetegségek aránya.