Csökkenő tojástermelés

Nem ünnepelte jó hírekkel a szakma a tojás világnapját, itthon ugyanis évek óta csökkenő tendenciát mutat a tojástermelés és -fogyasztás. Az egy főre jutó baromfihús fogyasztása viszont növekszik, annyira, hogy már át is vette a vezető szerepet a sertéshústól.

Nagy Ottó
2001. 10. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon mintegy negyedével csökkent az egy főre jutó tojásfogyasztás. Míg 1990-ben 390, addig tavaly – és várhatóan az idén is – csupán 280 darabot fogyasztottunk és fogyasztunk e táplálékból – ismertette Szekeres Imre Zoltán, az agrártárca szakfőtanácsosa tegnap, a tojás világnapja alkalmából rendezett tájékoztatón.
A tojástermelők árbevétele ebben az évben eléri a 25 milliárd forintot, ami 15 százalékát adja a baromfiágazat éves árbevételének, amely a múlt évben 160 milliárd forint körül mozgott. Ez folyó áron számolva a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 13,5 százalékát tette ki 2000-ben – mondta a szakember. Hozzátette: tavaly a mezőgazdaság bruttó termelési értéke 1,160 milliárd forint volt, amiből 43,6 százalékot, azaz mintegy 500 milliárd forintot adott az állattenyésztés. Ebből a baromfiágazat 31 százalékkal részesedett. A múlt évben a tojástermelés Magyarországon 3,1 milliárd darabot tett ki, ami 200 millió darabos csökkenés volt az előző évhez képest.
A baromfiágazat helyzetéről Földi Péter, a Baromfi Teméktanács munkatársa lapunknak elmondta, hogy a hazai termelők jól használták ki a nyugat-európai BSE és száj- és körmfájás okozta piaci réseket, baromfihússal töltve be a marhahús helyét. Az exportot segítette az unióval kötött négy nullás megállapodás is, amelynek értelmében július elsejétől 10 százalékkal több, azaz 112 ezer tonna baromfihúst szállíthatunk az EU-ba. A megállapodás értelmében e mennyiség évente 10 százalékkal nő, a fordulópont a második fél év kezdete.
A belső piac növekedett, elsősorban az egyre népszerűbb panírozott termékeknek köszönhetően, melyekből 1995-ben 11 ezer, ez évben pedig 67 ezer tonnát gyártanak. Emelkedik az egy főre jutó baromfihús fogyasztása: idén eléri a 31 kilogrammot, amellyel megelőzi a sertéshúsfogyasztást.

Emelkedő termelői árak. A mezőgazdasági termelői árak augusztusban 8,4, az első nyolc hónapban 12,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ugyanebben az időszakban a növénytermesztési és kertészeti termékek termelői árszintje 5,6, az élő állatoké és állati termékeké 23,7 százalékkal nőtt, a kukorica felvásárlási ára is az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedett, a búzáé azonban 12 százalékkal csökkent. A vágósertés termelői ára 51, a vágóbaromfié 23 százalékkal nőtt – áll a KSH legfrissebb közleményében. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.