Délszaki falatok és illatok

A régi Tabán a vendéglőiről, kiskocsmáiról, pinceborozóiról volt híres, legalábbis erről írtak könyvtárnyi tudósítást a gyomor örömeinek klasszikusai. Krúdy nem egy elbeszélése játszódik az 1933-ban lebontott budai városnegyedben, egyik-másik vendéglátóhely az ő tolla által vált örökre ismertté.

–
2001. 10. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E gondolatokkal vettük nyakunkba a Tabánt, kipróbálni, mit nyújt ma a finom falatokra, emberséges kiszolgálásra vágyó vendégnek.
Az egykor több tucat étkezőhely helyén ma 4 – azaz négy – „objektum” van a Tabánban. Legismertebb közülük a Kakas nevű vacsorázóhely, nagy múlttal büszkélkedhet az Aranyszarvas, és még a később születettek is nosztalgiával emlékeznek az Attila úti Mátra borozó egyszerű, ám annál ízletesebb étkeire (helyén ma söröző működik).
Mi a negyedik hely, az Aphrodité taverna mellett döntöttünk, amely „Budapest első ciprusi éttermeként” ajánlja magát. Később azt firtattuk a végtelenül türelmes és barátságos pincértől, hogy mi a különbség a görög és a ciprusi görög konyha között, amire azt felelte: tulajdonképpen semmi. Sajnos első kérdésünk arra vonatkozott, miután beléptünk a jókora, téglaboltozatú tavernába, hogy vajon nem történt-e valami baj a szellőzéssel, mert a konyha felől igencsak déltengeri halpiacot idéző szag terjengett. Szerencsére hamar elillant, s később már semmi sem zavarta a komfortérzetünket.
A derék pincér is megnyugodott, hogy nem az ÁNTSZ-től vagyunk, miután jó tízperces, részletes étlapmagyarázatot húztunk ki belőle. Érdemei közé tartozik a lebeszélés a „legalább kétszemélyes” grilltálról: – Elájulnak, kérem! – hangzott a döntő érve a rendelés ellen. Tisztessége minden további próbát kiállt: a rábízott menü szinte hibátlan volt.
A vegyes előétel 8-10-féle nemzeti csemegéből áll. Külön említést érdemel a tradicionális ciprusi juhsajt grillezve, fűszeres olívaolajjal (halloumi), a paradicsommal egybesütött fetasajt (saganaki), a sült hagymás-padlizsános-paprikás-fokhagymás együttes, a jellegzetesen görögös ízesítésű húslabdácskák (keftedakia) és egy különösen jól fűszerezett ciprusi sült rizses tészta, a purguli. Csak a sült gombafejek felejtehetők könnyen, míg a sheftalin névre hallgató göngyölt sertésborda olyan érdekes, egzotikus ízzel lepett meg, hogy a kulcsfűszerét tudakoltuk. Ez volt az egyetlen felvilágosítás, amit derék pincérünk megtagadott: – Ez a séf titka. (Fahéj, elemeztük ki kényszerből.) A főételként kihozott hústálat is rendben lévőnek találtuk, faszénparázson ropogósra sült csirkefilé és felsőcomb, sertésérmék és bélszínfalatok, s a legízletesebb: egy gyönyörű darab, húsos oldalas. Öreg igazság, hogy a csont közeli hús a legfinomabb! A saláta gyanánt elfogyasztott tzatziki is hibátlan volt, egyedüli észrevételünk, hogy kicsit spórolhatnának a grilltálra lapátolt burgonyával. A vacsorához mindvégig kellemes görög zene szólt, a kommersz demestika vörösbor passzolt az ízekhez, és külön dicséretet érdemel a finálé: forró baklava hideg fagylalttal.
Ezt tudja ma az egykori Rácváros, a valaha görögök is lakta Tabán.
Privát úr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.