Ma még nehezen képzelhető el, hogy a csomagolóanyagok a főzésben is segítsenek, pedig a kutatók világszerte ilyen fejlesztéseken dolgoznak. A jövő kartondobozai az elektronikai és a mikrobiológiai szakemberek segítségével készülnek: segítenek beállítani az elektromos sütőket, miközben különféle kémiai anyagok kibocsátásával arra is vigyáznak, hogy a termék hosszú ideig friss maradhasson. Pár éven belül olyan új csomagolóanyagok is megjelennek a boltokban, amelyek hangokat vagy fényeket tudnak kiadni magukból. Ezek a jelek lehetnek figyelemfelkeltők, adhatnak hasznos információkat vagy akár játékként szolgálhatnak, miközben zárjegyként is funkcionálnak. A hőmérővel összekapcsolt „intelligens” címke mérheti és feljegyezheti a csomagolástól eltelt időt, így lehetővé válik, hogy a hőmérsékletre érzékeny áruk esetében maga a csomagolás figyelmeztesse a vásárlót a tárolási körülményekre, arra például, hogy a bolt hűtőszekrénye megfelelő hőmérsékleten működött-e.
Intelligens csomagolóanyagok kifejlesztésén dolgozik a hazánkban öt éve jelenlévő, mára több üzemet is működtető svéd SCA Packaging is. A svédországi Mid Sweden Egyetemmel közösen rádióhullámokkal azonosítható csomagolóanyagot fejlesztenek ki, aminek révén egyszerre több címke adatait is fel lehet majd dolgozni, és akár a lezárt dobozokban vagy raklapon lévő termékek címkéit is le lehet olvasni, anélkül, hogy a csomagolást meg kellene bontani.
Az SCA a dán Innovation Research Development céggel együttműködve kifejlesztett egy olyan címkét, amely különböző vegyületekből áll és egy elektronikus csip szerepét tölti be.
Lázár János a Harcosok Klubja edzőtáborában: Nincs csodafegyver, nincs felmentő sereg + videó
