Látványos fejlődésnek indult az utóbbi években a minőségi borok szaküzleti kínálata a fővárosban is: ez idő szerint 35 körüli a vinotékák, különleges borkereskedések száma Budapesten. A gyorsan bővülő kínálat a fogyasztót bizonytalan helyzetbe hozta, hiszen viszonylag nagyobb összeg kiadását kell alaposan mérlegenie. A borszaküzletek előnye más beszerzési helyekkel szemben, hogy a speciális választék mellett speciális eladókat, szakavatott borajánlókat – sommelier-ket – is „kínál”. A sommelier-ek munkája a borválaszték összeállításából, a borok kóstolásából és szakszerű ajánlásából áll. A borajánló a vásárlóval folytatott beszélgetés során deríti ki, hogy milyen a vásárló ízlése és milyen alkalomból szeretne bort vásárolni. A borszaküzleti vásárlók a szakszerű tanácsadással csökkentik a vásárlás kockázatát, biztos a vásárlás sikere, a jó bor elfogyasztása ezáltal nagyobb örömöt okoz. A vásárlás másrészről élményt nyújt: egy komoly bor megvásárlását megannyi gondolat, érzés előzi meg. Egy hozzáértő borajánlóval történő beszélgetés, gondolataink megosztása kedvenc italunkról bárkit jó érzéssel tölt el.
Egy palack bor így nem csupán élelmiszer lesz, a borhoz élmények, érzések fognak kötődni. A borajánló által felvillantott értékek, amelyeket egy palack bor rejt, a fogyasztás során válnak nyilvánvalóvá. A lassú kortyokban, nagy élvezettel elfogyasztott bor ezáltal nemcsak testünknek ad felüdülést, hanem lelkünket is megmelegíti, egy órára kikapcsolódást nyújt a nagy rohanásban.
Marine Le Pen: Le kell számolnunk a macronizmussal
