A gasztronómia és az irodalom évezredes jó kapcsolatban áll egymással. A konyhaművészet remekeit szívből élvező magyar írók számos kiváló alkotásban örökítették meg kedvenceiket. Krúdy Szindbádjának merengése a velős csont felett, Petőfi bordalai, Bródy Sándor sorai a pörköltről, a Mikszáth-regények hatalmas vacsorái a klasszikus irodalom gyöngyszemeinek számítanak. S számos mai novella bizonyítja, hogy az új tollforgató generáció sem veti meg a jó ételek ízét, a vendéglők, kocsmák hangulatát.
A negyedszázados születésnapját ünneplő Magyar Konyha című folyóirat mindig közölt irodalmi alkotásokat, korábban klasszikus szerzők – például Hrabal, Jókai, Hemingway – gasztronómiai témájú írásait. Tavaly viszont ifjú szerzők mutatkoztak be a Friss irodalmi húsok című sorozatban, s írták meg, milyen viszonyban állnak a konyhaművészettel. Az idei jubileumot pedig a Jövőfaló novellák nevet viselő sci-fi sorozattal teszi emlékezetessé a szerkesztőség. Tizenkét írót kértek fel arra, hogy tudományos-fantasztikus novellában, tárcában fogalmazzák meg, mit és hogyan esznek és isznak majd az emberek egy-két évszázad múlva.
Az ifjú szerzők hangulatának megalapozásához Kalla Kálmán, a Gundel étterem Európa-díjas mesterszakácsa megkomponált egy menüsort, amelyet 2096-ban is fel lehet tálalni. Véleménye szerint akkor már nem fogyasztunk tartósításhoz használt kemikáliákat, viszont felismerjük a tengeri eredetű táplálékok kedvező élettani hatását. A nyers zöldségek, gyümölcsök és a belőlük készült szószok, gabonafélék uralják a terített asztalt. Íme, a következő század végének kedvencei: gyümölcs- és zöldségkoktél, kaukázusi kaviár, csiga, béka, rák, paradicsom, tartár magyaros fűszerezéssel, sütőtökkrémleves pirított tökmaggal, vargányagomba őszibarackkal, pirítva, naphal feketegyökéren, csírákkal, salátával, virággal, emu kemencében sütve, gesztenye spagettivel, töltött káposzta hús nélkül, ízbombatorta.
Ne forgassuk fel az adórendszert!
