XXI. század: változó jobb és bal

Bõtös Botond
2001. 11. 19. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt kommunista országokban sem használhatók hosszú távon a hagyományos politológiai kategóriák – jelentette ki Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet igazgatója A politikai jobb- és baloldal az ezredfordulón címmel rendezett kétnapos konferencián, utalva a szeptember 11-i terrorcselekményekkel kapcsolatos megváltozott nemzetközi viszonyokra adott új politikai tartalommal rendelkező válaszokra. A történész véleménye szerint a bal-jobb besorolást új tartalommal kell megtölteni. Ágh Attila politológus pozitívan értékelte az elmúlt tíz évben lezajlott társadalmi változást, melynek eredményeként konszolidálódtak a különböző politikai pólusok. Karácsony Gergely, a Medián kutatója szerint az emberek nagyobb része képes magát besorolni a bal-jobb politikai skálán, illetve egyre többen tudják azonosítani a pártokat saját értékvilágukkal. A szakember szerint az emberek hovatartozását a vallás, a gazdaság és a kommunizmushoz fűződő viszony befolyásolja. Szabó Tibor politológus rámutatott: bal-jobb viszonylatban nem kell törekedni nemzeti egység létrehozására, hiszen a politikai paletta sokszínűsége a demokrácia alapfeltétele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.