Hogy másnaposak legyünk, először aznaposaknak kell lennünk. Előbb tehát erre nyújtok egy holtbiztos receptet. A következőkre van szükségünk hozzá:
1 kis csésze cukor
2 csésze víz
4 tojás
2 csésze aszalt gyümölcs
1 teáskanálnyi só
2 csésze nyerscukor
3 csésze citromlé
4 tucat dió
1 nagy kanál vaj
1 üveg Jack Daniel’s
Végy egy kancsót, kupát, kelyhet vagy serleget. Ellenőrizd a whiskyt. Ha igazi Tennessee whiskyvel állsz szemben, akkor érzed azt a egyedülálló, füstölt, lágy ízt, amelyet a juharfából készült faszénen való cseppenkénti átszűrés során kap az ital. Igyál egy pohárral. Ismételd meg. Kapcsold be a háztartási robotgépet, magyarul elektromos mixert, tégy a serlegbe vajat és cukrot. Keverd föl. Győződj meg róla, hogy a whisky még mindig jó. Biztos, ami biztos, még egy pohárral igyál. Kapcsold ki a mixert, üss a serlegbe négy tojást, és tedd bele a szárított gyümölcsöt. Keverd össze. Ha nem megy, az se baj. Ha túl sűrű, próbálkozz egy tavalyhúzóval (sic!). Igyál a whiskyből, ellenőrizd, hogy jó-e a fríze (sic!). Jöhet a só. Vagy valami más. Ki törődik vele? Vizsgáld meg alaposan a whiskyt. Adj a keverékhez citromlevet. Aztán egy csésze valamit. Diót. Amit találsz. Dobd ki az ablakon a serleget. Idd meg a maradék whiskyt, és menj aludni.
A másnaposság elérésére ennél keményebb módszerek is vannak (főleg az italok keverése), de most inkább a gyógymódokat ismertetném. A szájszárazság, émelygés, fejfájás, szédülés és társai biztosan megjönnek, ha rendesen dolgoztunk az éjjel.
A statisztikákat utálom. Több millió statisztikus akar engem meggyőzni arról, hogy a spanyolok, franciák, németek többet isznak, mint az oroszok vagy a finnek. Én tudom, tapasztalom, élem, hogy a magyarok isznak a legtöbbet. Nálunk a kutyaharapást szőrivel módszer dívik még mindig, ami csak azért működik, mert újra olyan részegek leszünk, hogy már nem érezzük a másnapot. A meghosszabbított részegség meghosszabbított másnapot is jelent, de ez nálunk senkit se érdekel.
(Az megvan, hogy bemegy egy hosszúlépés a kocsmába? Azt mondják neki: Hé, mi elneveztünk egy italt magáról! Tényleg?, feleli a hosszúlépés. Van egy Józsi nevű italuk?)
Na, szóval, van egy ír haverom. Tényleg, őket miért felejtik ki a statisztikákból? Pedig csak azért nem lettek a világ urai, mert az Isten föltalálta a sört. Szóval családi receptjük a macskajajra: nyers tojás, citromzselé és egy korty Guinness, de nem összekeverve. Őszintén szólva még nem próbáltam.
(Az ismerős, hogy a kocsmában megkérdezi egy fazon a másikat, hogy harapós-e a kutyája? Dehogy, mondja a fószer. Erre a lábánál ülő kutya kiharap egy darabot az előző részeg lábából. Hát nem azt mondta, hogy a kutyája nem harap? De, csak ez nem az én kutyám.)
A „Bloody Mary” (fűszeres, vuszterszószos, citromlés paradicsomlében három cent vodka) ideális talpra állító sokak szerint. Egy holland komám úgy tartja, a „Black Velvet” a megoldás. Ugyanannyi rész pezsgő és állott Guinness. (Ez hasonlít a John Lennon kedvence című berúgási módszerre: pezsgő + vodka, Mexikóban: pezsgő + tequila.) Ha már Mexikóban vagyunk: egy ottani cimborám receptje a másnap reggelre: főtt pacal. Kicsit durva, de a régi rómaiak sült kanárija másnap reggel, az jobb volt?
A zákányosság megelőzésére a magyar vőfélyek például zsírt ittak reggel éhomra. Az írek a sózott marhahúsra esküsznek, káposztával – reggelire. Sok fehérje legyen a reggeli italban is (tojás, tej, puding, gyümölcstorta) whiskyvel és sörrel fölöntve. A vastagon kent vajas kenyér is jó. Az amerikai zsidók szerint (ha isznak egyáltalán ilyenkor) a pasztrámi veti meg jól az ágyat a gyomorban az italnak.
(Azt vettétek már, hogy egy fókabébi bemegy a kocsmába? Mit parancsol?, kérdezik tőle. Mindent, csak vilmoskörtét ne, feleli.)
Másnaplóírók által általánosan elfogadott másnapzúzó módszerek:
1. Aszpirin paradicsomlével és hosszú, forró fürdő.
2. Kávé tonikból főzve, narancsdzsúsz és méz.
3. Szauna sörrel.
4. Víz és C-vitamin.
5. Víz és polibétabletta.
6. Író (nem számítógéppel, bögrében).
7. Jéghideg kóla (nem diétás).
8. Három aszpirin és három pohár víz lefekvés előtt.
9. Hányás lefekvés előtt (utóbbi kettő kombinálható).
A németek, skandinávok, új-zélandiak a másnap reggeli ecetes halra esküsznek. A finnek sós heringet esznek a fejével együtt, kis meleg vodkával. A hollandok nyers halat harapnak vagy nyelnek le egészben (mínusz fej), akár a japánok (már akik tartják a holdújév mellettit is). A kanadaiak szeretik ilyenkor (is) a sajt és tehéntúró közti állapotú sajtjukat. Az oroszok a sózott uborkára és a kaviárra teszik le a nagyesküt, a spanyolok és portugálok a sózott tőkehalra.
(Kikaptátok már, hogy bemegy egy gorilla a kocsmába? Ki van írva, hogy fél whisky 25 $. Nem sok gorillát látni errefelé, mondja a csapos. Ilyen árak mellett nem csoda, mondja a gorilla.)
Az iszlám világban, ahol tilos a tinta, a titkos ivók a joghurtot tartják a legjobb gyógyítónak másnap reggel, két darab fokhagymával súlyosbítva. A koreaiak az égerfa- és medvecukorteát tartják védőitalnak. A thaiföldieket a metélt tésztás zöldségleves támasztja föl. Némely kínai füveket és aromaterápiát is használ.
A kávé a legnagyobb tévedés. Csak arra jó, hogy ébren tartsa a részeget.
Lassabban igyunk, kevesebbet és több vízzel. A metanol és a butanol, amely a legtöbb mellékhatást okozza, magasabb a whiskyben, a rumban és a borpárlatokban, mint a vodkában és a ginben.
Valójában a másnaposságot csak a halál gyógyítja. Tegyetek úgy, ahogy a falfirka mondja:
Kerüljétek el a másnaposságot, maradjatok részegek!
Bajban a Barcelona, az UEFA elutasította a klub kérését
