Valódi reneszánszát éli a konyhaművészet mostanában. Akik különleges ételek elkészítési módjára kíváncsiak, az egymás után megjelenő receptgyűjteményekből, szakácskönyvekből, egzotikus országok népi eledeleit bemutató kiadványokból tökéletesen kielégíthetik vágyaikat. A könyvdömpingben akad azonban egy különlegesség: olyan mű, amely a magyar politikai élet résztvevőinek háza tájára kalauzolja el az olvasót. Honatyáink és honanyáink kedvenc ételeinek receptjét ismerteti meg velünk az Így főz a Tisztelt Ház című képes album, mely nemrég jelent meg az O & P Média és a Magyar Könyvklub kiadásában.
A könyvből ezenkívül sok minden más is kiderül. A szerző, Őszy-Tóth Gábriel ért a szakácsművészethez, és parlamenti tudósító. Újságíróként évek óta a Tisztelt Házban tölti napjait, alkalma volt megismerni személyesen is a képviselőket. A parlamenti büfében jutott eszébe először, hogy bizonyára a honatyáknak is vannak kedvenc ételeik, s szívesen mesélnének róluk. Az ötletet tett követte. A miniinterjúk során kiderült: a nagypolitika eseményei mellett legalább annyira foglalkoztatja őket, hogy mitől lehet jó egy raguleves, vagy mennyi paprika szükségeltetik a halászlébe.
Száz honatya és honanya mutatja be ebben a könyvben, hogyan készíti el kedvenc ételét. Kiderül róluk, ha van idejük, szívesen forgatják maguk is a fakanalat. S pártállásra való tekintet nélkül ugyanolyan élvezettel merülnek el a terített asztal örömeiben, mint akármelyikünk. A receptek tanúsága szerint a magyar parlament tagjainak nemcsak habitusa, hanem ízlésvilága is roppant különböző. Ennek köszönhetően nagyon sok különleges étel leírása került az olvasók elé. A részletes receptek alapján magunk is elkészíthetjük például a baconszalonnába göngyölt süllőt, a csülkös törött babot, a slambucot, a dorozsmai tejfölös harcsapaprikást, a tepsis húst, a dödöllét, a nyírségi gombóclevest, a borókás nyúlgerincet, a vörösboros körömpörköltet, a rácpontyot. Az édességek kedvelői is találnak maguknak jó ötleteket, például a mákos-szilvás gombóc, az öntött kifli, a meggyel és mákkal rakott palacsinta, a tripla csokimázas zserbó receptjének tanulmányozásával.
S természetesen igazi kormányfői ebédet is készíthetünk, Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc ételét mintául véve. A fideszes politikus azt vallja, a főzés művészet, csak a megfelelő pillanatot kell megragadni az alkotás közben. Büszke arra, hogy tizenkét éves lánya időnként ebéddel lepi meg a családot. Külföldi útjain, ha teheti, a fűszerpiacok titkait kutatja és gyűjti a menükártyákat. Anyai nagyanyjától tanulta a tanyai levetlen elkészítését, melynek receptjét most közreadjuk.
A tanyai levetlen hozzávalói: 100 g kissé avas, sós szalonna, 250 g házi lebbencstészta, 2-3 darab csípős paprika, 500 g burgonya, só, őrölt bors, fűszerpaprika ízlés szerint. Elkészítése: vegyünk elő a kamrából egy kis zsákocska, nagymama által gyúrt, kiszáradt lebbencstésztát és egy darab kissé avas szalonnát! Miután a bográcsnak alágyújtottunk, a szalonnát futtassuk meg úgy, hogy az egész belsejét kikenjük zsírral. Itt az első pillanat, a szalonnának nem szabad megfeketednie! Miután a szalonnakockákat kivettük, beletördeljük a lebbencstésztát, és a zsírban megpirítjuk. A tésztát ne kevergessük, mert összetörik, inkább a bográcsot rázogassuk! Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, kicsit megpirítjuk, majd felöntjük vízzel, megsózzuk, s amikor kezd összeforrni, dugjunk a lébe 2-3 erős zöldpaprikát. Hagyni kell, míg elfő a leve, s ha az elején eltaláltuk a vízmennyiséget, pontosan akkor lesz puha a krumpli és a tészta, mire a bográcsból elpárolog a lé. Ez az a pillanat, amikor megkóstolhatjuk a tanyai levetlenben főtt erős paprikát, melynek íze nem hasonlítható semmi máshoz.
Speciális Kormányinfó lesz holnap, nagy bejelentések várhatók
