Honatyák a konyhában

Rácz Judit
2001. 12. 08. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valódi reneszánszát éli a konyhaművészet mostanában. Akik különleges ételek elkészítési módjára kíváncsiak, az egymás után megjelenő receptgyűjteményekből, szakácskönyvekből, egzotikus országok népi eledeleit bemutató kiadványokból tökéletesen kielégíthetik vágyaikat. A könyvdömpingben akad azonban egy különlegesség: olyan mű, amely a magyar politikai élet résztvevőinek háza tájára kalauzolja el az olvasót. Honatyáink és honanyáink kedvenc ételeinek receptjét ismerteti meg velünk az Így főz a Tisztelt Ház című képes album, mely nemrég jelent meg az O & P Média és a Magyar Könyvklub kiadásában.
A könyvből ezenkívül sok minden más is kiderül. A szerző, Őszy-Tóth Gábriel ért a szakácsművészethez, és parlamenti tudósító. Újságíróként évek óta a Tisztelt Házban tölti napjait, alkalma volt megismerni személyesen is a képviselőket. A parlamenti büfében jutott eszébe először, hogy bizonyára a honatyáknak is vannak kedvenc ételeik, s szívesen mesélnének róluk. Az ötletet tett követte. A miniinterjúk során kiderült: a nagypolitika eseményei mellett legalább annyira foglalkoztatja őket, hogy mitől lehet jó egy raguleves, vagy mennyi paprika szükségeltetik a halászlébe.
Száz honatya és honanya mutatja be ebben a könyvben, hogyan készíti el kedvenc ételét. Kiderül róluk, ha van idejük, szívesen forgatják maguk is a fakanalat. S pártállásra való tekintet nélkül ugyanolyan élvezettel merülnek el a terített asztal örömeiben, mint akármelyikünk. A receptek tanúsága szerint a magyar parlament tagjainak nemcsak habitusa, hanem ízlésvilága is roppant különböző. Ennek köszönhetően nagyon sok különleges étel leírása került az olvasók elé. A részletes receptek alapján magunk is elkészíthetjük például a baconszalonnába göngyölt süllőt, a csülkös törött babot, a slambucot, a dorozsmai tejfölös harcsapaprikást, a tepsis húst, a dödöllét, a nyírségi gombóclevest, a borókás nyúlgerincet, a vörösboros körömpörköltet, a rácpontyot. Az édességek kedvelői is találnak maguknak jó ötleteket, például a mákos-szilvás gombóc, az öntött kifli, a meggyel és mákkal rakott palacsinta, a tripla csokimázas zserbó receptjének tanulmányozásával.
S természetesen igazi kormányfői ebédet is készíthetünk, Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc ételét mintául véve. A fideszes politikus azt vallja, a főzés művészet, csak a megfelelő pillanatot kell megragadni az alkotás közben. Büszke arra, hogy tizenkét éves lánya időnként ebéddel lepi meg a családot. Külföldi útjain, ha teheti, a fűszerpiacok titkait kutatja és gyűjti a menükártyákat. Anyai nagyanyjától tanulta a tanyai levetlen elkészítését, melynek receptjét most közreadjuk.
A tanyai levetlen hozzávalói: 100 g kissé avas, sós szalonna, 250 g házi lebbencstészta, 2-3 darab csípős paprika, 500 g burgonya, só, őrölt bors, fűszerpaprika ízlés szerint. Elkészítése: vegyünk elő a kamrából egy kis zsákocska, nagymama által gyúrt, kiszáradt lebbencstésztát és egy darab kissé avas szalonnát! Miután a bográcsnak alágyújtottunk, a szalonnát futtassuk meg úgy, hogy az egész belsejét kikenjük zsírral. Itt az első pillanat, a szalonnának nem szabad megfeketednie! Miután a szalonnakockákat kivettük, beletördeljük a lebbencstésztát, és a zsírban megpirítjuk. A tésztát ne kevergessük, mert összetörik, inkább a bográcsot rázogassuk! Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, kicsit megpirítjuk, majd felöntjük vízzel, megsózzuk, s amikor kezd összeforrni, dugjunk a lébe 2-3 erős zöldpaprikát. Hagyni kell, míg elfő a leve, s ha az elején eltaláltuk a vízmennyiséget, pontosan akkor lesz puha a krumpli és a tészta, mire a bográcsból elpárolog a lé. Ez az a pillanat, amikor megkóstolhatjuk a tanyai levetlenben főtt erős paprikát, melynek íze nem hasonlítható semmi máshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.