időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

A stílust és a ruhát is tervezni kell

Rácz Judit
2002.01.26. 00:00

Hogy kerül egy magyar tervező divatbemutatója a Francia Intézetbe? Fáczányi Ildikó modelljei otthonosnak tűntek a divat fellegvárát is képviselő intézmény falai között. A fiatal tervező Párizsban tanult, divatmarketinget hallgatott. Ruhái nemcsak párizsi hangulatot árasztottak, de a francia sikket és fantáziát is tükrözték.
A divattervezők nálunk megszokott pályafutásától igencsak eltérő Fáczányi Ildikóé. Közgazdasági egyetemet végzett, marketingben dolgozott, amikor férje Párizsban kapott munkát, és néhány évre odaköltöztek. Ő maga ismét tanulásra szánta rá magát, beiratkozott a legrégebbi francia iskolába, a főiskolai szintű oktatást nyújtó Mode-ra. Közgazdasági ismereteit a ruhakészítés és -tervezés tudnivalóival gyarapítva kapta meg stylistoklevelét. Két esztendeje jöttek haza, s diplomájának birtokában szívesen végzett volna komplett arculattervezést ruhás cégeknél. Bárhová ment, sehol nem kapott megbízást. A nagy cégek már kész designnal várják vásárlóikat, a kisebbeknek pedig egyelőre sem igényük, sem pénzük nincs arra, hogy kialakítsák egyéni imázsukat.
Saját tapasztalatai alapján jött rá: nehéz nálunk vásárolni. Bár az utóbbi évtizedben rengeteg üzlet nyílt, azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak konfekciót hordani, nincs túl nagy válogatási lehetőségük. Elhatározta: a nem tömegcikkekre vágyó nőknek készít ruhát. Kialakítja egyéni stílusukat, megtervezi szezonális ruhatárukat – vagyis „kitalálja” megjelenésüket. Az ötlet jónak bizonyult. Úgy tűnik, uniformizált világunkban sokakban él a vágy, hogy különbözzenek a többiektől, s ezt ízléses formában tegyék.
Idősebbeknek, fiataloknak, karcsúaknak és teltebb asszonyoknak tervez. Személyre szólóan készít el több tucat rajzot, s az ügyféllel együtt választják ki, melyek a megfelelők. Ildikó szerint egy szezonra nem kell hatalmas ruhatár. Három-négy kosztüm, egy-két szoknya, két-három blúz, néhány pulóver elég. A lényeg az, hogy ezek stílusban, színben harmonizáljanak egymással, együtt hordhatók, variálhatók legyenek. A következő szezonban már ezekre lehet építeni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.