A BSE-kórt – szivacsos agyvelőgyulladást – Magyarországon mind ez idáig egyetlen esetben sem mutattak ki; s nem azért, mert nem vizsgálták, hanem azért, mert eddig még nem fordult elő. Ennek ellenére a fokozottan veszélyesnek számító állati részeket a feldolgozáskor eltávolítják, gyakorlatilag nullára csökkentve a fertőzés esélyét.
A közelmúltban a Zalahús Rt.-nél tett látogatást Vonza András földművelésügyi miniszter, ahol a technológia tanulmányozása mellett a helyi szakemberekkel számba vették az állattenyésztés és -feldolgozás jövőbeni lehetőségeit a régióban, különös tekintettel az uniós csatlakozásra. Az üzemben meghonosított gyártási és csomagolási technológia megfelel a legszigorúbb előírásoknak is. Az élelmiszer-biztonságnak ára van, ám a garantáltan biztonságos technológia vonzóvá teszi a nívós magyar húsipari termékeket Európa nyugati felén. Ez különösen fontos a visszaesett marhahúsfogyasztás tekintetében.
A magyarországi fertőzésmentes állomány jó üzleti lehetőséget jelenthet a következő időszakban. A miniszter szerint a magyar húsmarhaállományt növelni kell, s erre kitűnő lehetőség van a zalai és általában a dunántúli területeken. Ehhez azonban szükség van az ágazat megfelelő támogatására, a mezőgazdasági vállalkozások érdekeltségének növelésére. A négyszázmilliós uniós piac megnyitásával azonban nem szabad megfeledkeznünk az eddig is elérhető piac megtartásáról, említette Zalaegerszegen Vonza András. Mindkét irányban jelentős előrelépésre nyílik lehetőség, amellyel élniük kell a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozásoknak.
Elképesztő magyar siker: a Hunyadi-sorozat főszereplője egy világmárka új arca lett
