Egy nap kétszer együnk bőségesen

Rácz Judit
2002. 01. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig vannak divatos ételek, és olyanok, amelyeket kifejezetten károsnak minősítenek. Aztán eltelik néhány év, és újabb kutatásokra hivatkozva kiderítik: éppen fordított a helyzet. Néhány évtizede spenóttal próbáltak etetni minden kisgyereket, mígnem napvilágot látott az orvosi vélemény: a spenót egészségtelen. Ma a korszerű táplálkozás egyik pillérének tekintik e zöld növényt, de előfordulhat, hogy nemsokára ismét elűzzük az étlapról.
Valahogy így vagyunk a tojással is. Az utóbbi években a magas koleszterinszint egyik előidézőjének tartották. Ez a teória egyre inkább megdőlni látszik, egyre több szakorvos nyilatkozik úgy, hogy a tojásnak semmi köze ehhez a divatbetegséghez. Sőt az ételek koleszterintartalma sem játszik túl nagy szerepet a vér magas koleszterinszintjének kialakulásában.
Dr. Légrády Péter belgyógyász nemrég érdekes könyvvel ajándékozta meg az e téma iránt érdeklődőket. Egy orvosi kutatócsoport tagjaként két évtizede foglalkozik a máj-epe rendszer funkciózavaraival és az ételek hatásával. A táplálkozást új oldaláról bemutató műve főhősének a tojást választotta. Azt az élelmiszert, amely az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, az emberiség legelterjedtebb fehérjetápláléka, s mindezek ellenére elkerülte a dietetikusok figyelmét. Utoljára több mint kétszáz éve, 1798-ban írt a tojásról magyar orvos.
Légrády doktor teóriájának lényege: helyes étrendet csak úgy állíthatunk össze, ha tudjuk, szervezetünk hogyan reagál az ételekre. Az évezredek során kifejlődött emberi szervezettől nem várhatjuk, hogy az éppen divatos ételekhez igazodjék, a táplálékot kell a szervezethez igazítani.
A tojás már az ember megjelenése előtt tápláléka volt az állatvilágnak. Eredeti szerepe szerint a szaporodást szolgálja, rendkívül értékes táp- és biológiailag aktív anyagainak köszönhetően számos panaszra és betegségre gyógyhatású. A tojás – főként a sárgája – kimagaslóan nagy hatást gyakorol az emésztőrendszer működésére, ezért magas koleszterintartalma ellenére inkább csökkenti a vér koleszterinszintjét, mintsem emeli. Manapság a világon szinte már csak nálunk riogatják a tojás koleszterinjével az embereket, holott érdemi vizsgálatokat négy évtizede nem végeztek az összefüggésekről. Mária Terézia híres orvosa, Mátyus István Diétáskönyvében hosszasan sorolta, mely betegségeknél használták eredményesen a tojásételt a megelőző századokban. E felsorolásból szinte mindegyik megállja a helyét mai ismereteink alapján is, sőt bővült a sor például az Alzheimer-kórnál alkalmazott tojássárga-kivonattal.
Több mint kétezer beteg vizsgálatából leszűrt tapasztalatai alapján állította össze dr. Légrády Péter ezt a munkáját. A tojás, tápálkozás, egészség címet viselő, a Maecenas Kiadó gondozásában megjelent könyvet nemcsak a laikus olvasóknak, de a szakembereknek is ajánlja, abban a reményben, hogy az emésztőrendszer teljes működését nem hagyják figyelmen kívül. Ebből a műből a tojásról és a táplálkozásról, szervezetünk működéséről mindent megtudhatunk, s az ismeretek bizonyára sokakat hozzásegítenek a jobb, egészségesebb életmód kialakításához. Ízelítőül álljon itt a helyes táplálkozás összegezése:
11. Legyen bőséges a reggeli, tartalmazzon az emésztőrendszer jó működéséhez elegendő zsírt.
12. A délután folyamán együnk még egyszer bőségesen, szintén elegendő zsírtartalommal.
13. A bőséges étkezéshez fogyaszszunk sok savanyúságot vagy savanyú italt és sok rostot, illetve gyümölcsöt.
14. Az édességet – desszertet – közvetlenül a nagy étkezések után időzítsük.
15. Bőségesen fogyasszunk a nap folyamán folyadékot, vizet, ásványvizet, tejet, gyümölcslevet – a cukrozott italokat, szörpöket kerüljük.
16. A vacsora – ha szükséges – legyen kis mennyiségű, főleg fehérjéből álló, sok rosttal – salátával, gyümölccsel – s a lehető legkevesebb szénhidráttal és zsírral.
17. Ne eszegessünk, nassoljunk a nagy étkezések között.
18. Gyümölcsöt bőségesen fogyaszszunk, lehetőleg a két nagy étkezés után.
19. A legbőségesebb étkezés se legyen több, mint amennyi jólesik. A nagyobb étkezésekre fokozatosan térjünk át.
10. Ne vigyünk be a szükségesnél több kalóriát, mozgással, sporttal dolgozzuk le a fölösleget.
11. Bármely étel egymást követő napokon való fogyasztása csökkenti a kiváltott inger erősségét, ezért változatosan étkezzünk.
12. Ha csak tojásételt eszünk, az legalább három tojásból álljon. Semmiképpen sem tanácsos gyakrabban, mint másnaponta fogyasztani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.