Mindig vannak divatos ételek, és olyanok, amelyeket kifejezetten károsnak minősítenek. Aztán eltelik néhány év, és újabb kutatásokra hivatkozva kiderítik: éppen fordított a helyzet. Néhány évtizede spenóttal próbáltak etetni minden kisgyereket, mígnem napvilágot látott az orvosi vélemény: a spenót egészségtelen. Ma a korszerű táplálkozás egyik pillérének tekintik e zöld növényt, de előfordulhat, hogy nemsokára ismét elűzzük az étlapról.
Valahogy így vagyunk a tojással is. Az utóbbi években a magas koleszterinszint egyik előidézőjének tartották. Ez a teória egyre inkább megdőlni látszik, egyre több szakorvos nyilatkozik úgy, hogy a tojásnak semmi köze ehhez a divatbetegséghez. Sőt az ételek koleszterintartalma sem játszik túl nagy szerepet a vér magas koleszterinszintjének kialakulásában.
Dr. Légrády Péter belgyógyász nemrég érdekes könyvvel ajándékozta meg az e téma iránt érdeklődőket. Egy orvosi kutatócsoport tagjaként két évtizede foglalkozik a máj-epe rendszer funkciózavaraival és az ételek hatásával. A táplálkozást új oldaláról bemutató műve főhősének a tojást választotta. Azt az élelmiszert, amely az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, az emberiség legelterjedtebb fehérjetápláléka, s mindezek ellenére elkerülte a dietetikusok figyelmét. Utoljára több mint kétszáz éve, 1798-ban írt a tojásról magyar orvos.
Légrády doktor teóriájának lényege: helyes étrendet csak úgy állíthatunk össze, ha tudjuk, szervezetünk hogyan reagál az ételekre. Az évezredek során kifejlődött emberi szervezettől nem várhatjuk, hogy az éppen divatos ételekhez igazodjék, a táplálékot kell a szervezethez igazítani.
A tojás már az ember megjelenése előtt tápláléka volt az állatvilágnak. Eredeti szerepe szerint a szaporodást szolgálja, rendkívül értékes táp- és biológiailag aktív anyagainak köszönhetően számos panaszra és betegségre gyógyhatású. A tojás – főként a sárgája – kimagaslóan nagy hatást gyakorol az emésztőrendszer működésére, ezért magas koleszterintartalma ellenére inkább csökkenti a vér koleszterinszintjét, mintsem emeli. Manapság a világon szinte már csak nálunk riogatják a tojás koleszterinjével az embereket, holott érdemi vizsgálatokat négy évtizede nem végeztek az összefüggésekről. Mária Terézia híres orvosa, Mátyus István Diétáskönyvében hosszasan sorolta, mely betegségeknél használták eredményesen a tojásételt a megelőző századokban. E felsorolásból szinte mindegyik megállja a helyét mai ismereteink alapján is, sőt bővült a sor például az Alzheimer-kórnál alkalmazott tojássárga-kivonattal.
Több mint kétezer beteg vizsgálatából leszűrt tapasztalatai alapján állította össze dr. Légrády Péter ezt a munkáját. A tojás, tápálkozás, egészség címet viselő, a Maecenas Kiadó gondozásában megjelent könyvet nemcsak a laikus olvasóknak, de a szakembereknek is ajánlja, abban a reményben, hogy az emésztőrendszer teljes működését nem hagyják figyelmen kívül. Ebből a műből a tojásról és a táplálkozásról, szervezetünk működéséről mindent megtudhatunk, s az ismeretek bizonyára sokakat hozzásegítenek a jobb, egészségesebb életmód kialakításához. Ízelítőül álljon itt a helyes táplálkozás összegezése:
11. Legyen bőséges a reggeli, tartalmazzon az emésztőrendszer jó működéséhez elegendő zsírt.
12. A délután folyamán együnk még egyszer bőségesen, szintén elegendő zsírtartalommal.
13. A bőséges étkezéshez fogyaszszunk sok savanyúságot vagy savanyú italt és sok rostot, illetve gyümölcsöt.
14. Az édességet – desszertet – közvetlenül a nagy étkezések után időzítsük.
15. Bőségesen fogyasszunk a nap folyamán folyadékot, vizet, ásványvizet, tejet, gyümölcslevet – a cukrozott italokat, szörpöket kerüljük.
16. A vacsora – ha szükséges – legyen kis mennyiségű, főleg fehérjéből álló, sok rosttal – salátával, gyümölccsel – s a lehető legkevesebb szénhidráttal és zsírral.
17. Ne eszegessünk, nassoljunk a nagy étkezések között.
18. Gyümölcsöt bőségesen fogyaszszunk, lehetőleg a két nagy étkezés után.
19. A legbőségesebb étkezés se legyen több, mint amennyi jólesik. A nagyobb étkezésekre fokozatosan térjünk át.
10. Ne vigyünk be a szükségesnél több kalóriát, mozgással, sporttal dolgozzuk le a fölösleget.
11. Bármely étel egymást követő napokon való fogyasztása csökkenti a kiváltott inger erősségét, ezért változatosan étkezzünk.
12. Ha csak tojásételt eszünk, az legalább három tojásból álljon. Semmiképpen sem tanácsos gyakrabban, mint másnaponta fogyasztani.
Trump-Putyin találkozó: megindult a visszaszámlálás
